BEERSEL - Heropening Schrijversterras en aanplanting De Kriekengaard

C21

BEERSEL - Heropening Schrijversterras en aanplanting De Kriekengaard

Editiepajot_bart_devillé_aanplanting_kriekengaard190409
Herman Debelder plant met de hulp van Hugo Casaer een Kriekenboom / foto Bart Devillé
 
Editiepajot_bart_devillé_schrijversterras_190409
het schrijversterras / foto Bart Devillé

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Herman Teirlinckhuis, gelegen op de Uwenberg te Beersel, kreeg dit schrijversmuseum een grondige renovatiebeurt en werd ook de aanleg van de tuin aangepakt. Of een realisatie van het gemeentebestuur van Beersel, in samenwerking met het Vlaams Agentschap Bos en groen en de gemeentelijke diensten Ruimtelijke Ordening en Groen.

Aanvankelijk lag het in de bedoeling van het Beerselse Gemeentebestuur een en ander te laten doorgaan op 26 april, erfgoeddag, maar wegens het samenvallen met de Toer de Geuze verschoof het gemeentebestuur in overleg met de vzw Horal alles naar zondag 19 april.

Het Herman Teirlinckhuis zelf werd binnen en buiten helemaal herschilderd, de tuin werd heraangelegd en het vroegere schrijfterras opgebouwd, met een strooien dak en zicht op het kasteel. Dit schrijversterras was inderdaad de plaats waar Herman Teirlinck zo graag vertoefde. Voor de officiële heropening zorgde Hilde Van Sumere, ereburger en beeldhouwster. Zij had wel drie pogingen nodig om de fles kriek uit elkaar te doen spatten.

In de tuin werd ook gezorgd voor een boomgaard, nu nog met frele stammen van jonge Schaarbeekse kriekenbomen. Burgemeester Hugo Casaer: “Of de start van een kriekengaard, de link naar de lambik-, kriek- en geuzebieren mee gepromoot, geproefd en gesmaakt door Herman Teirlinck. “ Voor de symbolische aanplant zorgden de negen artisanale brouwers uit de regio-vzw Horal en organisatoren Toer de Geuze-. Twaalf kriekenboompjes werden aangeplant en zullen wellicht over vijf haar de eerste Schaarbeekse krieken dragen. Dan zullen zij kunnen worden geplukt en symbolische mee ingebracht worden in het brouwproces van de kriek uit Beersel en de Zennevallei.

Hugo Casaer: “Dat zal natuurlijk absoluut niet voldoende zijn. In het kader van het project plattelandsontwikkeling Meigemheide kunnen we misschien samen zoeken naar een geschikt domein van 1 hectare waar dan met professionele machines een pluk zou kunnen georganiseerd worden wanneer de Schaarbeekse kriekenbomen voldoende groot zijn. Zo wordt het misschien een rendabel project”!

Gekend radiojournalist en laureaat van de Herman Teirlinckprijs, Beerselenaar Urbaan Debecker, had het over “Herman Teirlinck en de geuze”…….

“Het is allemaal belangrijk om de krieken hier terug nieuw leven te schenken, te laten herrijzen, zodat de krieken niet meer uit Polen moeten komen. Teirlinck was een fervent geuze-liefhebber en ook erg actief in de bescherming van de Zennevallei. Aan Gaston Debelder, die aan de wieg stond van de 3 Fonteinen, bezorgde hij ooit zelfs een recept-dat hij kreeg van brouwel Vanhaelen van Calevoet, om betere geuze te maken. Wanneer er aan de geuze werd geraakt, ontstak Herman Teirlinck ook steeds in een niets en niemand ontziende woede”.

Na de plechtigheid werden de talrijke aanwezigen vergast op een receptie met artisanale streekproducten waaronder o.m.- hoe zou het anders kunnen- geuze, kriek en mandjeskaas.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 apr 2009
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 08 nov 2024

archief