BEERSEL Gerestaureerde Witte Kapel in Alsemberg nu ook gewijd

C21

BEERSEL Gerestaureerde Witte Kapel in Alsemberg nu ook gewijd

Editiepajot_bart_devill___inhuldiging_witte_kapel
foto Bart Devillé
 

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Beersel, de kerkfabriek O.-L.-V. Alsemberg, de parochieploeg O.-L.-V. Alsemberg, het Mariastoetcomité Alsemberg, het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ Beersel en de inwoners van de wijk ‘Wit Kapelleke’ maakten werk van de restauratie van de Witte Kapel. Zaterdag 14 september werd ze door E.H. Jos Houthuys gewijd. De Witte Kapel - of het ‘Wit Kapelleke’ in de volksmond- is iconisch voor Alsemberg: reeds drie eeuwen lang staat ze langs de weg richting Elsemheide.

Op de plek van de kapel stond er vermoedelijk reeds lang een boomkapel of kruisbeeld. De specifieke oprichting van de Witte Kapel vond plaats in 1728 door Jan en Frans Usselinckx, de zonen van de heer van Alsemberg, Gillis Frans Usselinckx. 

De kapel had dringend een opfrissing nodig. Er was vocht- en vorstschade, wat de verdere stabiliteit en uitzicht van de kapel op lange termijn bedreigde. De Monumentenwachters van Vlaams-Brabant stelden een lijvig inspectieverslag op met een opsomming van de specifieke schadefactoren en aanbevelingen voor restauratie. Aan de hand van dit inspectieverslag werd er een offerte voor instandhoudingswerken aangevraagd bij 3WPlus. Elsie De Greef (N-VA), schepen voor erfgoed: “

Erfgoed wordt en is pas erfgoed als mensen er waarde en betekenis aan geven: zo ook deze Witte Kapel. Al bijna 300 jaar staat ze hier langs de kant van de weg, vele generaties Alsembergenaars hebben de kapel aan hen zien voorbijgaan. De restauratie van de kapel is ook een eerbetoon aan wijlen Pierre Denayer, die als bewoner van het Wit Kapelleke steeds begaan was voor de Witte Kapel. Pierre stond altijd klaar om te kapel te onderhouden en te kuisen als dit nodig was. “

Vandaag is de kapel eigendom van de kerkfabriek van Alsemberg. Voor de instandhoudingswerken kon men rekenen op een subsidie van de provincie. De provincie betaalde ook de werkuren en verder zorgden de eigenaar, de gemeente Beersel en het “Mariastoetcomité Alsemberg – wijk centrum “ er mee voor dat het hele prijskaartje kon worden betaald.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2019
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief