BEERSEL - Mausoleum Torley voorlopig beschermd

C21

BEERSEL - Mausoleum Torley voorlopig beschermd

Huizingen_ansberg_begraafplaats_large
Op de begraafplaats van deelgemeente Huizingen kan je niet naast het praalgraf van de familie Torley kijken. (Foto Agentschap Onroerend Erfgoed©)
 

Het mausoleum van Henri Torley op de begraafplaats van Huizingen, wordt voorlopig beschermd als monument. De schaal van dit mausoleum is uitzonderlijk in Vlaanderen.

 Al wie ooit al de begraafplaats van Huizingen heeft bezocht, zal ongetwijfeld het graf van de voormalige industrieel en kasteelheer Henri Torley hebben gezien. Het  het bevindt zich op het hoogste punt van het kerkhof. Het toont aan dat Torley in de tijd een belangrijk man was of toch minstens zeer vermogend was. Zo werd hij in 1900 eigenaar van het kasteel van Huizingen, waar zich nu het provinciedomein rond bevindt. De man kreeg met de H. Torleylaan zelfs een straat naar hem vernoemd.

 Het mausoleum werd in 1912 voor de familie Torley opgetrokken, zo blijkt uit onderzoek van het Agentschap voor Onroerend Erfgoed. Het was Torley zelf die de opdracht gaf om het te bouwen, en hij was de eerste persoon om er datzelfde jaar na zijn overlijden in Oostenrijk op 63-jarige leeftijd in begraven te worden. De weduwe van Torley, Selma Elisabeth Michaël (gestorven in 1941) huwde later met de Belg Lucien Devillers (gestorven in 1965), waardoor vandaag zowel leden van de familie Torley als Devillers in het mausoleum begraven liggen. De laatste bijzetting dateert van 1995.

Uit het beschermingsbesluit blijkt dat het Agentschap voor Onroerend Erfgoed het mausoleum zeer waardevol vindt, dit zowel op historische als culturele en architecturaal vlak. “Het mausoleum is een laat voorbeeld van de bloeiperiode van grafkapellen en mausolea die liep van omstreeks 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Het is een representatief voorbeeld van een indrukwekkend grafteken dat door de nieuwe burgerij opgetrokken werd ter bevestiging van haar nieuwe verworven status. Niet alleen de grootte en uitzonderlijke bouwstijl van het mausoleum maar ook de ligging op het hoogste punt van de begraafplaats en aan het einde van een hoofdpad, getuigen van de sociale en culturele positie die de familie bezat in de gemeente.”

 De uitzonderlijk grote grafkapel is in neoclassicistische stijl opgetrokken. “De vormgeving en constructie van het mausoleum zijn zeldzaam. De toegankelijke crypte, duidelijk een onderdeel van het concept van de grafkapel, is zeer uitzonderlijk. Het geheel is vormgegeven in neoclassicistische stijl wat representatief is voor de periode maar wel eerder zeldzaam is in vergelijking met andere grafkapellen. De constructie van de kapel met een groot aandeel aan metalen onderdelen is representatief voor de nieuwe materialen die de architectuur van de negentiende eeuw bepalen. Het plafond bestaande uit een metalen structuur ingevuld met marmerplaten is binnen de funeraire kunst in Vlaanderen uniek. De interieuraankleding is sober maar kwalitatief en getuigt in zijn vormgeving, onder andere van het altaar, van het neoclassicisme. De plaatsing van het mausoleum in een omheinde graftuin is eveneens representatief voor de periode. Maar de schaal waarop het hier gebeurde is uitzonderlijk voor Vlaanderen.” 

Het onderzoek over de voorlopige bescherming loopt tot 19 november.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief