Beersel keurt samenwerkingsovereenkomsten inzake integratie en inburgering goed, alleen Vlaams Belang stemde tegen
Het voorlaatste agendapunt van de openbare zitting van de gemeenteraad ging over een samenwerkingsovereenkomst met vzw PIN en het laatste punt betrof een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beersel en het Agentschap Integratie & Inburgering.
De samenwerkingsovereenkomst met vzw PIN betrof hun project “Navigate Youth”: jonge inwoners met taal- en integratienoden toe leiden naar het lokale vrijetijdsaanbod. De samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Integratie & Inburgering regelt de onderlinge samenwerking rond de thema’s integratie, inburgering, Nederlands leren/oefenen, sociaal tolken en de juridische dienstverlening over het vreemdelingenrecht.
Beide agendapunten werden toegelicht door Sonia Van Wanseele (CD&V), schepen Sociale Zaken en voorzitter Bijzondere Commissie Sociale Dienst. Het project “Navigate Youth” wordt waargemaakt door vzw PIN en vrijwilligers. De samenwerkingsovereenkomst loopt over 5 jaar. Hier vond Klaas Slootmans (Vlaams Belang) dat bij de betrokkenen “niet al te veel eieren moesten ondergelegd worden”. Op zijn vraag dat hier ook de vluchtelingen van het Opvangcentrum van het Rode Kruis konden van profiteren, antwoordde de schepen dat zij een eigen dienst binnen het centrum hebben die de mensen hierin begeleiden.
Schepen Van Wanseele gaf mee dat het agentschap integratie en inburgering een agentschap is van de Vlaamse Overheid. Ze ondersteunt lokale besturen, organisaties en burgers in hun integratiewerk. Daarnaast organiseren ze Vlaamse inburgeringscursussen. Ook hebben ze een dienst die instaat voor sociaal tolken en vertalen. Kritiek kwam er alleen van Slootmans. Zo vond hij :“dat Vlaanderen dit opdringt en dat de gemeente zich niet verplicht moet voelen er op in te gaan”, vroeg hij “gaan wij ons taalbeleid in de scholen actualiseren à la carte”. Wat betreft zijn zinspeling op een krantenartikel betreffende het budget van het OCMW dat naar migranten gaat, antwoordde de schepen dat men voor alle hulpvragen een objectief sociaal onderzoek doet, rekening houdend met de wetgeving. Ook bij dit punt was Slootmans de enige die tegenstemde.