Gert Christiaens uit BEERSEL wint “Ambacht in de Kijker 2009”
In de Cercle de Wallonie in Namen had de prijsuitreiking plaats van “Ambacht in de Kijker-La Vitrine de l’Artisan” in aanwezigheid van federaal minister van KMO’s, zelfstandigen, landbouw en wetenschapsbeleid Sabine Laruelle.
Het ging dit jaar over een nationale wedstrijd dat het ambacht in de kijker wil zetten. De ambachtsnijverheid blijft relatief onbekend, niet tegenstaande er in het verleden al enkele pogingen zijn ondernomen voor betere bekendheid en om jongeren warm te maken voor de sector. De ambachtsnijverheid of de handwerknijverheid beperkt zich niet tot de zogenaamde kunstnijverheid, ook beroepen zoals loodgieter, stukadoor of timmerman behoren hiertoe. Terwijl de beoefenaars van dergelijke beroepen in België meestal aangeduid worden met de term “ondernemers” spreekt men in Frankrijk liever over “artisans”, handwerklieden of ambachtslieden.
Deze sector draagt bij tot de verbetering van het dagelijkse leven en de ambachtslieden kunnen ook beschouwd worden als de bewaarders van oude en beproefde tradities. België telt een groot aantal ambachtslieden die over veel knowhow beschikken, maar door gebrek aan geschikte promotie te weinig bekendheid en erkenning genieten van het grote publiek.
Minister Laruelle wijst erop dat reeds verschillende maatregelen getroffen werden voor de bevordering van het ambacht, maar in België, in tegenstelling tot Frankrijk, heeft men nog steeds geen echte definitie van “ambacht”. Het ambacht moet, volgens de minister, nog meer in de kijker gezet worden en er moet gestreefd worden naar meer contact tussen de ambachtsman en de consument. Daarom zal een website gecreëerd worden waarop de ambachtslieden te vinden zijn.
Meer dan 130 kandidaten hebben dit jaar deelgenomen aan “Ambacht in de Kijker-La Vitrine de l’Artisan”, waarvan 11 laureaten werden weerhouden. Vier prijzen werden uitgereikt. De jongerenprijs, een draagbare computer, werd uitgereikt aan Lara Seidel uit Mortsel, de prijs van de jury (coup de coeur), een diamant geschonken door de Antwerpse diamantsector, ging naar Gilles Claraveau uit Ukkel, de tweede prijs (1.500 euro) werd gewonnen door Isabelle Roelofs uit Braine l’Alleud en de grote winnaar die 2.500 euro kreeg (bedrag om promotieactie naar eigen keuze te voeren) werd Gert Christiaens uit Beersel.
Gert is de stuwende kracht achter Brouwerij Oud Beersel die zich bezig houdt met het vervaardigen van Lambiekbieren op traditionele wijze door spontane gisting en rijping in houten vaten.
Het begon allemaal toen Gert een probleem had bij de sluiting van de brouwerij in Oud Beersel omdat hij zijn geliefde Lambiekbieren niet meer kon drinken. Toen besloot hij maar zelf de brouwerij opnieuw op te starten. Universitair van opleiding ging hij avondschool brouwerij, mouterij en gistingsbedrijven volgen en via overdracht van kennis van oude brouwmeesters werkt hij nu, 125 jaar na de oprichting, strijdlustig verder aan het behoud van dit cultureel erfgoed en worden oude tradities herboren.
De bieren van Oud Beersel hebben een unieke smaak, met een uitzonderlijk lange bewaartijd en een enorme smaakbeleving.
Omdat Gert in het buitenland verbleef, was het zijn vader Jos die de prijs in ontvangst nam. Men mag wel zeggen dat de ouders van Gert volledig achter hun zoon staan en goede promotors zijn van brouwerij Oud Beersel.