BEERSEL Sorry, maar de bus komt niet meer

C21

BEERSEL Sorry, maar de bus komt niet meer

Editiepajot_bart_devill___busvervoer_op_de_helling
foto Bart Devillé
 

 Dat scenario dreigt vanaf 2022 voor duizenden inwoners in Beersel, het Pajottenland en de Zennevallei. Het nieuwe openbaar vervoersplan dreigt een kaakslag te worden voor de meer landelijke gemeenten in Vervoerregio Vlaamse Rand. Op basis van het decreet Basisbereikbaarheid ontwikkelt elke vervoerregio samen met De Lijn een nieuw vervoersplan. Dat plan zoekt -terecht- naar meer efficiëntie en rendabiliteit in het busvervoer, met dezelfde middelen dan voorheen. Niemand heeft baat bij de lege grote bussen die we soms zien voorbij rijden. Populaire lijnen krijgen dan weer een hogere frequentie. Dat is op zich een zinvolle operatie. De realiteit is echter dat het aanbod zo grotendeels verschuift naar de dichtbevolkte noordelijke rand rond Brussel.

 
Maar die zoektocht naar rendabiliteit heeft zijn limieten. Wat met de minimale dienstverlening voor elke inwoner?  Ook de inwoners van Beersel dreigen vanaf 1 januari 2022 in de kou te staan. Lijnen worden afgeschaft of sterk afgeslankt. In het weekend of buiten de (school)spits dreigen er straks heel wat minder bussen te komen. Schepen van Mobiliteit, Kristien Vanhaverbeke(N-VA): “Wat met mensen die in ploegen of in het weekend werken? Wat met studenten of senioren die even weg willen? Wat met gezinnen die geen wagen kunnen betalen: mogen die in het weekend niet meer uit hun kot? Het nieuwe plan duwt ons een stap verder richting auto in plaats van richting modal shift. Nochtans zijn files al lang niet meer enkel het probleem van de stad of autostrades. Ook in Beersel slibben in de spitsuren onze wegen dicht. Net als de andere steden en gemeenten in Het Pajottenland en de Zennevallei werken we ook in Beersel hard aan een ‘modal shift’, met bv. meer fietsinfrastructuur, mobipunten en stationsparkings. Degelijk openbaar vervoer is in dat hele verhaal een onmisbare schakel. In de toekomst nog meer dan vandaag.”
 
In principe is het nieuwe ‘Vervoer op maat’ de oplossing om het verlies aan buslijnen te compenseren. De Vlaamse Regering voorziet daarvoor 31 miljoen euro per jaar. De Vervoerregio Vlaamse Rand werkte een gedetailleerd plan uit om op de noden van de landelijke gemeenten in te spelen. Daar zou ongeveer 4 miljoen euro voor nodig zijn. Niet onoverkomelijk, gezien het beschikbare budget, maar dat plan werd niet gevolgd. Andere vervoerregio’s gaan wel met de grote sommen lopen, van 2 tot bijna 5 miljoen euro per jaar in 2024. De Vlaamse rand krijgt met 350.000 euro in 2022 slechts een tiende van het benodigde budget om het verlies aan reguliere buslijnen op te vangen. Daar kan je amper 2 of 3 gemeenten mee aan Vervoer op Maat helpen. De berekening blijkt niet gebaseerd op actuele cijfers over objectieve parameters. Schepen Vanhaverbeke : “Het voorliggende openbaar vervoersplan haalde dan ook geen vereiste twee derde meerderheid in de vervoerregioraad. Voornamelijk de gemeenten uit het Pajottenland en de Zennevallei verzetten zich. Ook Beersel stemde ‘neen’ tegen dit plan. Vooral omdat het plan voor het Aanvullend Net niet goed genoeg is, maar ook  omdat de middelen ontbreken om het ‘Vervoer op Maat’ behoorlijk te organiseren. We willen hiermee een duidelijk signaal te geven: ook de Beerselaars hebben recht op degelijk openbaar vervoer. “
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 dec 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief