Woonpunt Zennevallei bestrijdt fraude
Woonpunt Zennevallei bestrijdt al jaren fraude bij sociale huurders. Zulke fraude gaat meestal om domiciliefraude of over foutieve aangiften van inkomsten/vermogens, maar ook over binnenlandse of buitenlandse eigendom. In dat laatste geval voorziet Vlaanderen nu hulp via een raamovereenkomst en de terugbetaling van de onderzoekskosten.
Wie een binnenlandse of buitenlandse eigendom heeft, kan niet huren bij een sociale woonmaatschappij. Deze voorwaarde waarborgt een toewijzing van woningen aan mensen die écht nood hebben aan een sociale woning. Woonpunt Zennevallei tekent nu in op een raamovereenkomst van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, om overtredingen op te sporen. Via deze weg kan Woonpunt Zennevallei een privaat onderzoekbureau inschakelen. Een methode die door de vrederechter werd aanvaard en reeds toegepast wordt door collega-woonmaatschappijen Zonnige Woonst, Woonhaven en Lierse Maatschappij. Indien de vermoedens van fraude bevestigd worden, zal de woonmaatschappij de huurcontracten stopzetten.
Voortaan kan Woonpunt Zennevallei dus rekenen op de hulp van private onderzoeksbureaus in haar onderzoek naar buitenlandse eigendommen bij huurders. Wie sociaal huurt, krijgt een sociale korting ten opzichte van de markthuurwaarde. Wanneer de huurder zich niet houdt aan de voorwaarden, kan de huurder verplicht worden om die sociale korting terug te betalen. Naast de totale sociale korting van de afgelopen jaren moet de huurder dan ook de gerechtskosten betalen. Zulke kosten kunnen hoog oplopen. Zo werd er eind vorig jaar nog een huurder veroordeeld wegens domiciliefraude. Die ex-huurder moet 32.338,50 euro aan sociale korting aan Woonpunt Zennevallei terugbetalen.
De gevallen van fraude zijn gering als we kijken naar het totale patrimonium van Woonpunt Zennevallei. De woonmaatschappij verhuurt meer dan 1800 woningen in Halle en omstreken. Toch is dit onderzoek van belang omwille van sociale rechtvaardigheid. Bovendien bestrijdt Woonpunt Zennevallei daarmee misbruik en komen er plaatsen vrij voor kandidaten op de wachtlijst. Elke plaats gewonnen, is een familie geholpen.