PAJOTTENLAND : QR-codes her en der in het landschap met verwijzing naar Wikipedia

C21

PAJOTTENLAND : QR-codes her en der in het landschap met verwijzing naar Wikipedia

Collage_qr_codes
PAJOTTENLAND : QR-codes her en der in het landschap met verwijzing naar Wikipedia - © Deschuyffeleer
 

Het scannen van een QR-code (Quick Respons of snelle respons) met de scanfunctie van een mobiel is volop in opmars. Ook de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei maakt al enige tijd gebruik van die technologie. Informatie en weetjes over het waardevol erfgoed en het uitgelezen landschap, her en der te vinden in zijn samenwerkende gemeenten*, worden zo beter en makkelijker toegankelijk voor iedereen. Ook wordt het partnerschap rond de leefomgeving van het Pajottenland en de Zennevallei extra gestimuleerd en versterkt. Met het project kunnen gemeenten en/of andere initiatiefnemers de verhalen achter curiosa dan ook moeiteloos delen met de bewoners en bezoekers. In Herne, Roosdaal en Ternat is dat nu al het geval.

Over het project QR-PZ

QR-PZ is een project dat QR-codes in het landschap van Pajottenland en Zennevallei wil integreren. Als de QR-code via de smartphone wordt gelezen krijgt de gebruiker meteen gegevens te zien die te vinden zijn op Wikipedia, de grootste gratis online encyclopedie. En wat meer is: dankzij de technologie van QR-pedia laadt het artikel meteen in de taal van het toestel dat de QR-code scant. Geen Babylonische spraakverwarring meer dus voor de toeristen in de  streek.

Erfgoedcoördinator Hilke Arijs: “Door voor deze technologie en Wikipedia te kiezen gaan we als regio echt voor het ontsluiten van onze bijzondere plekken via open data. Zo maken we informatie ook een pak meer vindbaar én meer toegankelijk via het internet. Bovendien kunnen de inwoners zelf meeschrijven aan de encyclopedie en via de bronvermelding leiden we de geïnteresseerden naar de publicaties van onder andere de straffe heemkundigen uit onze regio. Ook hun werk verdient immers meer aandacht”.

Tineke Moonens, cultuurbeleidscoördinator in Herne: “De bordjes met de QR-codes – bij ons nu al te vinden - hebben als groot voordeel dat ze én klein zijn én voorzien zijn van een uniforme en tijdloze vormgeving. Op die manier verstoren ze het landschap niet en gedrukt als sticker kunnen ze ook op bestaande borden worden aangebracht. Zo voorkomen we ook nog eens een wildgroei aan borden”.

Schepen Sandra Dero: “Ons adviesplatform Vrije Tijd was meteen gewonnen voor deze QR-codes. Om te bepalen op welke plaatsen die zouden komen stelde het platform een lijst op met erfgoedplekken waarvoor de inwoners hun keuze konden kenbaar maken. Het resultaat van die bevraging gaf ons een goed beeld van welke locaties een QR-code moesten krijgen. Met de QR-codes wordt wandelen nu nog aangenamer en kom je daarenboven heel wat te weten over de bezienswaardigheden op je pad”.

QR-codes verdeeld over de 4 woonkernen

In Herne zijn de QR-codes te vinden aan de 4 landschapskubussen (Herne, Sint-Pieters-Kapelle, Kokejane en Herfelingen), het Kartuizerklooster, het Markpad (wandelknooppunt 4), het Kartuizermonument, de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, de gedenksteen aan de Patriot de Boesmolen, het monument van de champetter in Sint-Pieters-Kapelle en Bunny in Herfelingen.

Op pad met je smartphone en ontdek Herne

Wie niet goed vertrouwd is met het gebruik van QR-codes kan deelnemen aan de workshop van Avansa zaterdagvoormiddag 29 mei van 10 tot 13u in de bibliotheek Petrus Naghel in Herne-centrum. Tijdens de workshop ‘Op pad met je smartphone: ontdek Herne’ trek je er samen op uit en leer je in de praktijk werken met deze QR-codes. Tijdens de workshop komen naast de QR-codes ook nog enkele andere interessante apps aan bod waarmee toeristische informatie kan ontdekt worden.

Inschrijven en nadere informatie zie https://avansa-hallevilvoorde.be/activiteiten/op-pad-met-je-smartphone-ontdek-herne

Voor gemeenten die ook aan de slag willen met QR-codes om erfgoed te ontsluiten staat Hilke Arijs (hilke@cultuurregiopz.be) van de cultuurregio klaar met raad en daad. Het draaiboek is vanaf nu beschikbaar op de website www.cultuurregiopz.be/qr-pz

* Gemeenten Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei:  Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 08 nov 2024

archief