BEERSEL Jente Rosseel maakt het meer dan waar in Kenia

C21

BEERSEL Jente Rosseel maakt het meer dan waar in Kenia

Editiepajot_bart_devill___jente_rosseel
ingezonden foto
 

 

Elewa duikt meer en meer op in de media. Elewa leidt vluchtelingen op tot IT’ers en Elewa is het Keniaanse onderwijs-techbedrijf dat de Belgische computerwetenschapper Jente Rosseel mee oprichtte met als doel jonge Kenianen op te leiden tot IT’ers. Hoe het allemaal begon?..... In januari 2017werden in het kader van “Start it@kbc”, de grootste incubator in België, maar liefst 143 businessvoorstellen ingediend. Hieruit selecteerde de vakjury 38 start-ups waaronder het project Elewa van Jente Rosseel.

Jente Rosseel was in feite een grensgeval: hij woonde op Krabos(Buizingen) en de overzijde van dezelfde straat was Krabbosstraat(Dworp). Hij woonde in feite in Halle, maar was toch actief in Beersel als voorzitter van Jeugdhuis ’t Vraagteken(Lot). Jente was een laatstejaarsstudent Ingenieurwetenschappen computerwetenschappen aan de V.U.B. In 2012 liep hij al stage in Kenia voor het Ministerie Van Onderwijs (in opdracht van VVOB, de Vlaamse vereniging voor ontwikkelingshulp en technische bijstand in het buitenland), waar hij zich bezighield met de implementatie van een School Management Information System.

 

En vandaag leidt Elewa vluchtelingen op tot IT’ers. Elewa betekent “begrijpen” in Swahili. Het is een organisatie die gelooft in een betekenisvol, leuk en kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen. Daarom werkt Elewa aan het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs in Kenia. Elewa leidt jonge Kenianen op  op tot IT’ers in Kakuma. Kakuma is een legendarisch vluchtelingenkamp met 160.000 mensen. Hier worden de Acadely jongeren opgeleid tot IT’ers.  Voor de financiering van het project werkt Elewa, het geesteskind van Jente, samen met het Amerikaanse techbedrijf  Microsoft en de ngo Windle. De studenten die de opleiding volgen krijgen o.m. een laptop en een fiets om naar de campus te gaan. Het Elewa van Jente Rosseel wil de komende vier jaar via iTalanta meer dan duizend jongeren opleiden en plant ook elders vergelijkbare projecten. Tijdens dat twee jaar durende  opleidingstraject krijgen de studenten al een salaris en vergroten ze onder toezicht  van ervaren IT’ers hun kennis. Zo kunnen zij bijvoorbeeld voor Europese bedrijven werken, die moeilijk IT’ers vinden op de arbeidsmarkt.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief