BEERSEL - Heemkundig Genootschap organiseert opnieuw tentoonstelling op Erfgoeddag

C21

BEERSEL - Heemkundig Genootschap organiseert opnieuw tentoonstelling op Erfgoeddag

Editiepajot_bart_devill___erfgoedtentoonstelling_beersel
foto Bart Devillé
 

 

Na een intermezzo van twee jaar sloegen de gemeentelijke archiefdienst en het Heemkundig Genootschap de handen terug in elkaar en boksten een tentoonstelling ineen voor de Erfgoeddag. Thema van deze tentoonstelling: “Bij de zustertjes op de schoolbanken”.

Zuster Maria, zuster Ursula, Pancratia en zoveel andere onderwijzeressen lieten een diepe indruk na. Via een leuke tentoonstelling ontdekken we welke rol vrouwelijke religieuzen sinds de negentiende eeuw speelden in de vrije scholen van Dworp, Beersel en Alsemberg. Zij organiseerden bewaarscholen voor de kleuters en gaven zelf les (aan de meisjes) in de lagere school. Met engelengeduld leerden ze  generaties leerlingen rekenen, schrijven, lezen, maar ook tekenen, naaien, zingen,... Maar naast het aanleren van schoolse kennis trachtte men ook waarden als plichtsbesef, vaderlandsliefde en eerbied voor de nationale instellingen bij te brengen. Ook de ‘zedelijke opvoeding’ werd niet vergeten: godsdienstigheid, goede manieren, ijver, stiptheid, hygiëne enz. werden erin gehamerd. De Belgische grondwet garandeerde vrijheid van onderwijs. Reeds in 1833 vroeg de Alsembergse pastoor Van Hooylant enkele Nijvelse zusters van de Congrégation des Soeurs des Sacrés-Coeurs de Jésus et de Marie om in de kapelaanshuizen een lagere school en kostschool in te richten. In 1843 stond de kerkfabriek een perceel grond af om een pensionaat te bouwen. Er werden twee vleugels bijgebouwd aan de kapelaanshuizen. In 1880 werd het klooster en de kostschool overgenomen door Duitse zusters die hun vaderland moesten verlaten als gevolg van de Kulturkampf. In 1922 werd het klooster ingepalmd door de Franse nonnetjes van de Servantes du Coeur de Jésus, een Franse kloosterorde die eveneens verdreven was. Ze sloten zich aan bij het Werk van de Berg Thabor. Dit werk coördineerde de opvang van verlaten en door de kinderrechter geplaatste kinderen. De laatste zusters verlieten Alsemberg in 1995. 

 

In Beersel richten de Zusters van OLV der Zeven Weeën uit Rode in 1879 -in volle schoolstrijd- een bijhuis op om onderwijs te geven aan de Beerselse kinderen. Tot 1986 -toen de school uit haar voegen barstte- waren zij een vertrouwd beeld in de Beerselse gemeenschap. In Dworp was het vrij onderwijs in handen van de Zusters der Christelijke Scholen uit Vorselaar. In 1886 stichten 3 zusters 2 klassen voor de bewaarschool  en 1 klas voor de lagere school. Geleidelijk aan werd er bijgebouwd. Op het hoogtepunt verbleven er 18 zusters om alles te beredderen. Begin jaren 1970 verlieten de laatste zusters Dworp. Zuster Oliva, de laatste moeder-overste, is inmiddels 90 jaar en nog steeds bijzonder bij de pinken. Zij verblijft samen met twee andere zusters uit het Dworpse klooster in rusthuis Marienhof in Westmalle en bezorgde kostbare informatie aan de organisatoren.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ in samenwerking met de gemeentelijke archiefdienst. Hij vindt plaats in de refter van Sint-Victor Dworp Kerkstraat 3 1653 Dworp op zondag 24 april van 10u tot 17u. Ingang via poort parking Sportschuur.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief