HALLE / PEPINGEN / BEERSEL / SINT-GENESIUS-RODE - Woonbegeleidingscentrum De Floere wordt “De Steenman”

C21

HALLE / PEPINGEN / BEERSEL / SINT-GENESIUS-RODE - Woonbegeleidingscentrum De Floere wordt “De Steenman”

Editiepajot_halle_steenman_1_foto_merckx
De Raad van Beheer van de vzw De Steenman. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_steenman_2_foto_merckx
Directrice Annie Devis geeft de eerste steen voor 'de steenman' aan Marc Dedobbeleer, voorzitter van de Raad van Bestuur. (Foto Felix Merckx)
 

Eind verleden jaar besliste VZW De Floere om zich op te splitsen teneinde de werking van de beschutte werkplaats en het gezinsvervangend tehuis verder te kunnen optimaliseren. De werkplaats behield de oorspronkelijke naam. Voor het gezinsvervangend tehuis werd een nieuwe VZW opgericht. De nieuwe organisatie kreeg als naam “vzw De Steenman”. 

“Deze naam hebben we niet lukraak gekozen. Na een uitgebreide consultatie van bewoners en personeel was een meerderheid voor deze naam gewonnen”, zegt voorzitter Marc Dedobbeleer.

De Steenman verwijst naar een markeringspunt in onherbergzame gebieden. Sinds eeuwen hebben reizigers de gewoonte om onderweg stenen op te rapen en toe te voegen aan het eerstkomende mannetje dat ze tegenkwamen. Deze steenhoopjes of ‘steenmannetjes’ werden op die manier richtingaanwijzers. Maar tegelijkertijd is zo’n steenmannetje veel meer dan dat. Het is een plek om tot rust te komen; een plek waar men kan eten en drinken en zo krachten kan opdoen; een nieuw startpunt voor een volgende etappe en een teken van verbondenheid met andere passanten die mee behoeden om verloren te lopen of doelloos rond te lopen (solidariteit).

Marc Dedobbeleer: “Zo willen we niet enkel een richtingaanwijzer, maar ook een steun-, woon-, rust- en startpunt zijn, afhankelijk van de individuele noden en vragen van elke bewoner. Vandaar dat we ook de termen “gezinsvervangend tehuis” en “beschermd wonen” verlaten hebben en vervangen door het meer omvattende “woonbegeleidingscentrum”. Want sommige bewoners wonen in “De Steenman” zelf, anderen wonen op een afstand. Maar voor allen willen we deze missie waarmaken”.

GESCHIEDENIS
De v.z.w. De Floere, aanvankelijk Beschutte Werkplaats De Floere, werd opgericht op 28 oktober 1971. Het was een initiatief van de stad Halle en de intercommunale Haviland, met actieve steun van het stadsbestuur van Halle, de gemeenten Pepingen, Beersel en Sint­Genesius-Rode en de Lions Club Halle.

De v.z.w. had aanvankelijk als doel: de sociale reïntegratie van personen met een mentale handicap nastreven en bevorderen door tewerkstelling en begeleiding.
Einde 1972 startte de v.z.w. met de beschutte werkplaats.

Op 27 juni 1974 wordt de doelstelling statutair gewijzigd zodat de v.z.w. een dubbele opdracht kreeg: tewerkstelling van personen met een handicap in de beschutte werkplaats en opvang en huisvesting van werkende mindervaliden in een gezinsvervangend tehuis

Op 1 augustus 1981 start het gezinsvervangend tehuis. Het is erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Fonds.

Sinds 1983 is er een constante bezetting van 30 personen.

Decentralisatie drong zich meer en meer op, daarom werd in 1995 reeds de eerste contacten gelegd met de Gewestelijke huisvestingsmaatschappij Halle en Zennevallei en sinds 1997 is men gestart met een pilootproject voor gedecentraliseerd wonen.

Vanaf 1 januari 2004 is er een erkenning voor Beschermd Wonen voor 1 persoon en vanaf 1 september 2004 voor 4 personen.

Op de voorstelling van de naamwijziging moesten alle aanwezigen op een witte steen een wens schrijven. Met deze stenen gaan de mensen van de Floere een ‘steenman’ maken voor hun woonbegeleidingscentrum.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief