BEERSEL Historische steen verhuist naar 0-L-Vrouwekerk Alsemberg

C21

BEERSEL Historische steen verhuist naar 0-L-Vrouwekerk Alsemberg

Editiepajot_bart_devill___overbrenging_steen
foto Hugo Casaer
 

 Historische steen met familiewapen “van den Winckele” verhuisde terug van de pastorietuin naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk Alsemberg. Voor deze verhuis werd o.m. een beroep gedaan op landbouwer Michel Bergmans  die de kans kreeg een brok geschiedenis mee naar boven te brengen. De tocht verliep van uit de pastorietuin  met tractor met vorklift  over de Kerkenberg  en trappen van de zij ingang van de kerk, een en ander op vraag van de kerkfabriek. Bedoeling was een historische steen met familiewapen “van den Winckele” terug van de pastorietuin naar de O-L-Vrouwekerk van Alsemberg te brengen. Bij de verkoop van de pastorie werd tussen de kerkfabriek en de koper van het pand overeengekomen dat de historische steen in de tuin eigendom bleef van de kerkfabriek en bij doorverkoop  van de pastorie  naar de kerk moest gaan. Om iets meer te vernemen over de geschiedenis van deze merkwaardige getuigenis uit het verleden verwijzen we naar een artikel van historicus Jan De Cock, verschenen in het tijdschrift van het heelkundig genootschap “ van Witthem” Beersel nr.65 van maart  2015 p. 38-44.

 

Bij het leegmaken van de pastorie in 2012 wanneer de laatste pastoor-deken Albert Lefébre met pensioen ging en verhuisde werd tussen het groen in de tuin een steen met wapenschild ontdekt. Deze steen werd reeds beschreven in de “ Geschiedenis van Alsemberg” van Constant Theys 1960 p.62. Pastoor Jan Bols (1842-1921) was pastoor in Alsemberg van 1887 tot 1907 en kocht deze steen voor 20 frank van Felix Paesmans, waard van de afspanning De Ster op de kerkenberg plaats van de huidige “ villa de l’Etoile” van wijlen burgemeester Jan Albert. Constant Theys was in de mening dat de steen afkomstig was van het kasteeltje op het Winderickxplein afgebroken in 1877. Hierover bestaat een tekening van Ferdinand-Jozef Derons midden 18de eeuw en op die prent kan men duidelijk een wapenschild zien boven de ingangspoort maar het stemt niet gans  overeen met de steen. Deze  kan ook een onderdeel zijn van een oude grafzerk uit de kerk bij verbouwingswerken meegenomen als sierelement. En hier gaat de aandacht naar het geslacht “van den Winckele”. Zonen waren in de tweede helft van de 17de eeuw HEREN van Alsemberg en Linkebeek. Jan-Albert  van den Winckele was “ridder edelman van den huyse van sijne Hoocheyt den Prince Cardinael van Spaignen, van glorieuse memorie, conceiller des lants en de hertochdomme van Gelre  raedt ordinaris S.M. Rade in Brabant”.IN 1648 kocht hij het hoog-,middel- en laaggerecht van Alsemberg en Rode voor 6000 gulden. Jan Albert stierf in 1670, zijn zoon erfde de heerlijkheid en 1680 werd het aan een latere erfgenaam  Frans Albert van de Winckele overgedragen en in 1685 verkocht aan de secretaris van de Raad van Brabant Jan Nauts.(Geschiedenis van Alsemberg Constant Theys p.62) De voorvaderen van Jan Albert  bekleedden verschillende ambten aan de stad Brussel.In 1367 vinden we een Hendrik van den Wincelen en Wouter  van den Winckele

(+1468) was gedurende  30 jaar  burgemeester, schepen en  ontvanger van de stad Brusssel. Er is ook een getuigenis van  Jan Albert bij de schepen van Alsemberg In 1637, overgeschreven in de registers dat zijn beide voorvaderen in de O-L-V- kerk begraven zijn. Deze attestatie kan je volledig terug vinden in het geciteerde artikel van Jan De Cock. Bij het bestuderen van de steen valt een bijzonder detail op  namelijk onder het wapenschild  staat een geprofileerde sokkel  volledig uitgehouwen in de steen en dit zou mogelijk een indicatie zijn  van de bestemmingsplaats van de steen want dergelijke sokkels komen niet voor op platliggende grafstenen, maar wel onder wapenschilden die gebruikt worden als ornament van een gebouw. Misschien dus toch het verdwenen kasteeltje? 2015 schreef Jan De Cock  “ het zou de moeite lonen om de steen uit de pastorietuin een plaats te geven in de kerk uiteraard met een passend bijschrift. De steen is nu verhuisd.

Bij de verkoop van de pastorie werd tussen de kerkfabriek en de koper van het pand overeengekomen dat de historische steen in de tuin eigendom bleef van de kerkfabriek en bij doorverkoop  van de pastorie  naar de kerk moest gaan. Om iets meer te vernemen over de geschiedenis van deze merkwaardige getuigenis uit het verleden verwijzen we naar een artikel van historicus Jan De Cock, verschenen in het tijdschrift van het heelkundig genootschap “ van Witthem” Beersel nr.65 van maart  2015 p. 38-44.

Bij het leegmaken van de pastorie in 2012 wanneer de laatste pastoor-deken Albert Lefébre met pensioen ging en verhuisde werd tussen het groen in de tuin een steen met wapenschild ontdekt. Deze steen werd reeds beschreven in de “ Geschiedenis van Alsemberg” van Constant Theys 1960 p.62.

Pastoor Jan Bols (1842-1921) was pastoor in Alsemberg van 1887 tot 1907 en kocht deze steen voor 20 frank van Felix Paesmans, waard van de afspanning De Ster op de kerkenberg plaats van de huidige “ villa de l’Etoile” van wijlen burgemeester Jan Albert. Constant Theys was in de mening dat de steen afkomstig was van het kasteeltje op het Winderickxplein afgebroken in 1877. Hierover bestaat een tekening van Ferdinand-Jozef Derons midden 18de eeuw en op die prent kan men duidelijk een wapenschild zien boven de ingangspoort maar het stemt niet gans  overeen met de steen. Deze  kan ook een onderdeel zijn van een oude grafzerk uit de kerk bij verbouwingswerken meegenomen als sierelement. En hier gaat de aandacht naar het geslacht “van den Winckele”. Zonen waren in de tweede helft van de 17de eeuw HEREN van Alsemberg en Linkebeek. Jan-Albert  van den Winckele was “ridder edelman van den huyse van sijne Hoocheyt den Prince Cardinael van Spaignen, van glorieuse memorie, conceiller des lants en de hertochdomme van Gelre  raedt ordinaris S.M. Rade in Brabant”.IN 1648

kocht hij het hoog-,middel- en laaggerecht van Alsemberg en Rode voor 6000 gulden. Jan Albert stierf in 1670, zijn zoon erfde de heerlijkheid en 1680 werd het aan een latere erfgenaam  Frans Albert van de Winckele overgedragen en in 1685 verkocht aan de secretaris van de Raad van Brabant Jan Nauts.(Geschiedenis van Alsemberg Constant Theys p.62) De voorvaderen van Jan Albert  bekleedden verschillende ambten aan de stad Brussel.In 1367 vinden we een Hendrik van den Wincelen en Wouter  van den Winckele

(+1468) was gedurende  30 jaar  burgemeester, schepen en  ontvanger van de stad Brusssel. Er is ook een getuigenis van  Jan Albert bij de schepen van Alsemberg In 1637, overgeschreven in de registers dat zijn beide voorvaderen in de O-L-V- kerk begraven zijn. Deze attestatie kan je volledig terug vinden in het geciteerde artikel van Jan De Cock. Bij het bestuderen van de steen valt een bijzonder detail op  namelijk onder het wapenschild  staat een geprofileerde sokkel  volledig uitgehouwen in de steen en dit zou mogelijk een indicatie zijn  van de bestemmingsplaats van de steen want dergelijke sokkels komen niet voor op platliggende grafstenen, maar wel onder wapenschilden die gebruikt worden als ornament van een gebouw. Misschien dus toch het verdwenen kasteeltje? 2015 schreef Jan De Cock  “ het zou de moeite lonen om de steen uit de pastorietuin een plaats te geven in de kerk uiteraard met een passend bijschrift. De steen is nu verhuisd. Aan Jan om nu het bijschrift te maken. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 okt 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief