BEERSEL Kunstwerk Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg erkend als topstuk

C21

BEERSEL Kunstwerk Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg erkend als topstuk

Editiepajot_bart_devill___kunstwerk_kerk
Foto Hugo Casaer
 

 

Het was al van langer dan vandaag bekend dat de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg meerdere kunstwerken bevat. Nu werd ook de Alsembergse cilindermonstrans erkend en beschermd als topstuk van het roerend erfgoed van Vlaanderen. In de Geschiedenis van Alsemberg (1960) schrijft Constant Theys reeds dat deze monstrans van 1664 behoort tot de kunstvoorwerpen van de kerk. Een Leuvens werk, een der schoonste uit de 17de eeuw in ons land  “ in 1644 gemaekt een zilveren monstrans wegende 119 onsen en 15 Engelse tot 4g.10 st. kostende 556 g. 17 stuivers… waer toe  dabdisse vaan Cameren ende personen hun liberalietit getoond hebben” Het opschrift “ Splendeat Camera lumine tuo annoDomine 1644” dat de Kamer schittere door uw licht, zal vermoedelijk zinspelen op de abdij van die naam.

 

In het Ministerieel Besluit van 17 november 2022 van minister-president Jan Jambon in artikel 2 betreffende de voorlopige opname van een selectie  edelsmidkunst   bevindt zich de zilveren cilindermonstrans  hoogte 82 cm.eigendom van de kerkfabriek  veilig opgeborgen in een sterke brandkoffer. Na 90 dagen beslist de minister over de definitieve opname als topstuk.
Hugo Casaer: “In de motivatie lezen we ook dat deze monstrans een  duidelijke historische waarde heeft. . Ze getuigt zowel van de afschaffing van een voornaam klooster (Terkamerenklooster) als van de hernieuwing van de bloeiende pelgrimsdevotie in de 17de eeuw. Op artistiek vlak is de monstrans een mooi voorbeeld van de laatbloei van het cilindermonstranstype, hier in een laat -renaissance uitvoering met duidelijk barokke elementen. De verticale opbouw met kleiner wordende baldakijnen gelijkt dan weer op die van de sacramentstoren.  Op  de voorstelling de heilige Franciscus van Assisi als minderbroeder personnage en de heilge Clara van Assisi als abdisfiguur met miniatuurdemonstrans in de hand? Of deze monstrans bij de afschaffing van het klooster onder Frans Bewind of eerder naar Alsemberg kwam is onduidelijk. “

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2023
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief