BEERSEL - Seniorenraad Beersel organiseerde infomoment over Zorgvolmacht

C21

BEERSEL - Seniorenraad Beersel organiseerde infomoment over Zorgvolmacht

Editiepajot_bart_devill___zorgvolmacht
Foto Bart Devillé
 

 

De zaal van Biercentrum De Lambiek was helemaal vol gelopen voor het gratis infomoment over Zorgvolmacht, georganiseerd door Seniorenraad Beersel met de steun van het gemeentebestuur. Tijdens dit infomoment legde notaris Van Kriekinge uit wat een zorgvolmacht inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je het kan registreren. Schepen Sonia Van Wanseele(Lijst burgemeester) verwelkomde de talrijke aanwezigen en leidde notaris Van Kriekinge in.

Wie het over een Zorgvolmacht heeft denkt automatisch aan wilsonbekwame personen. Dit zijn personen die niet meer in staat zijn bepaalde beslissingen te nemen over hun vermogen en over hun persoon. Ze kunnen hun belangen niet meer waarnemen omdat ze de gevolgen van hun eigen handelen niet meer beseffen. Notaris Van Kriekinge: “ Ons recht voorziet in verschillende mogelijkheden om zelf preventief bepaalde beslissingen te nemen over het beheer van ons vermogen en onze persoon. Maar zelfs wanneer iemand wilsonbekwaam wordt, is het van belang te onthouden dat de wilsautonomie van een persoon altijd de regel blijft. “ Om een lastgevingsovereenkomst te sluiten en dus een zorgvolmacht te geven moet de lastgever (die  de zorgvolmacht geeft) wel nog wilsbekwaam zijn op het moment dat hij of zij de zorgvolmacht opstelt. Het grote voordeel van de zorgvolmacht is dat de lastgever zelf kiest wanneer de volmacht uitwerking heeft. Een zorgvolmacht opstellen, zorgt ervoor dat je zelf een ‘planning’ kan opstellen die gevolgd zal worden, ongeacht je gezondheidstoestand. Zo wordt je vermogen niet nodeloos ‘geblokkeerd’. Een belangrijke voorwaarde om de zorgvolmacht uitwerking te geven wanneer de persoon wilsonbekwaam is geworden, is dat de lastgeving geregistreerd werd in het Centraal Register voor Lastgevingen.  

Notaris Van Kriekinge: “De zorgvolmacht is een vorm van “buitengerechtelijke” bescherming. Je moet je niet tot de rechtbank wenden indien je een zorgvolmacht wil opstellen. Een persoon die een zorgvolmacht wil opstellen moet beseffen welke beslissingen hij of zij aan het maken is. Hij of zij moet met andere woorden nog “wilsbekwaam” zijn op het moment dat de zorgvolmacht wordt opgesteld. Op zich hoeven mensen niet verplicht een beroep te doen op de notaris om de zorgvolmacht op te stellen, maar het is sterk aangewezen om dat wel te doen.”Daar zijn verschillende redenen voor. Op de eerste plaats is de notaris het best geplaatst om iemand bij te staan en te adviseren over de omvang van de zorgvolmacht.” De zorgvolmacht belet niet dat de wilsonbekwame beschermde persoon zelf nog bepaalde uitgaven maakt of bepaalde zaken blijft uitvoeren. Het feit dat aangeduide mensen voor het beheer van een aantal belangrijke zaken een volmacht ontvangen, belet dus niet dat de beschermde persoon zelf nog vrij is om over zijn vermogen te beschikken. Dat betekent dus ook dat de zorgvolmacht in bepaalde gevallen geen voldoende bescherming zal bieden. Voor bepaalde situaties zal de gerechtelijke bewindvoering meer aangewezen zijn.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 apr 2023
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 08 nov 2024

archief