Peddelen op de Zenne tussen LOT en DROGENBOS
Vanaf 25 juni kan iedereen peddelen op de Zenne. Een ponton in Lot en een ponton in Drogenbos fungeren als start- en aankomstplaats van een peddelroute voor kanovaarders kajakkers en suppers die in totaal 6.3 km lang is. De Peddelroute op de Zenne kadert in ‘Zennevallei Hergist’, een intergemeentelijk project dat de vele troeven en de identiteit van de Zennevallei wil opwaarderen en waarvoor de gemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel de handen in elkaar slaan. “Als er iets is dat ons verbindt, dan is het wel de Zenne. Net daarom dat we deze ader gebruiken voor sport- en natuurbeleving langsheen de Zennevallei”, zegt Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand Ben Weyts. “Dankzij de investering kan iedereen plots kennismaken met een heel Zennetraject en prachtige natuur die vroeger ontoegankelijk was.”
De Zennevallei is een uniek stukje Vlaanderen. Het is de bakermat van lambiek en geuze, de habitat van kunstenaars als Felix De Boeck en Herman Teirlinck, maar ook een streek met een rijk industrieel verleden én heden. Hier hebben wevers, leerlooiers en Lambiekbrouwers hun ambachten zo geperfectioneerd dat ze er wereldberoemd mee werden. Vandaag is de Zennevallei bij het brede publiek minder bekend. Om het potentieel van deze streek ten volle te laten gisten, slaan de gemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en de Vlaamse overheid de handen in elkaar via de samenwerking ‘Zennevallei Hergist’. Die samenwerking leidt tot allerlei initiatieven om van de Zennevallei een nog mooier en aantrekkelijker deel van de Vlaamse Rand te maken.
Zo maakt Weyts het mogelijk om een heel Zennetraject met prachtige natuur open te stellen voor het publiek. Vanaf 2 juli tot eind september worden op zondagen om de twee weken twee afvaarten voorzien om 10u en om 13u. Daarbuiten kunnen ook steeds individuele peddelsporters op eigen houtje het traject afvaren. Elke peddelsporter wordt verwacht om de QR-code te scannen vanuit Peddelsport Vlaanderen. Op deze manier wordt het gebruik van de rivier gemonitord en worden natuurwaarden afgestemd op het toeristisch aanbod. Waterrecreatie op de Zenne is één van de projecten waarmee de betrokken partners binnen ‘Zennevallei Hergist’ een nieuwe dynamiek in de streek willen opwekken. De peddelroute van 6.3 km lang moet de betekenis van de Zenne opnieuw in de kijker plaatsen. De peddelroute vertrekt vanuit Lot en gaat via de Lambiekroute langs de Zennebeemden, over Sint-Pieters-Leeuw tot op de Catala-site in Drogenbos. Het is een verrassend parcours langs groene parels in de Zennevallei en iconische erfgoedlocaties, waarbij het sportieve, het ecologische en het recreatieve elkaar perfect aanvullen. Voor Vlamingen en toeristen is het een unieke kans om deze groenblauwe parel van de Vlaamse Rand te ontdekken. Peddelsport Vlaanderen en ‘The Shelter’ leiden de afvaarten in goede banen.
De nieuwe peddelroute is niet het enige project in het kader van ‘Zennevallei Hergist’ dat komende zomer te ontdekken valt. ‘GIST’, een gloednieuw kunstenfestival in de Zennevallei, gaat op 26 augustus van start met een spetterend openingsfeest op de Catala-site, waar ook de aankomstplaats van de Peddelroute te vinden is. Het kunstenfestival ‘GIST’ duurt tot 5 november.
“De Zennevallei heeft veel troeven: mooie natuur, veel bedrijvigheid, een centrale ligging en een rijk cultureel leven”, zegt Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Stap voor stap gaan we samen met de betrokken lokale besturen dat potentieel verder ontwikkelen en aanwakkeren.”
“De Zenne is een prachtige, maar ondergewaardeerde rivier in Vlaanderen die een sterke historische vervuiling kent”, zegt Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir. “Ondertussen hebben we de waterkwaliteit van de Zenne fors verbeterd en kunnen de Vlamingen nu ook op sportieve wijze met volle teugen genieten van de rivier. Bovendien zal de Zennevallei in de toekomst alleen maar belangrijker worden: deze groenblauwe parel fungeert als natuurlijk overstromingsgebied voor de regio, bestrijdt zo ook de droogte en kan verkoeling bieden tijdens hittegolven.”
“De Peddelroute op de Zenne, die wij vandaag in de kijker zetten, kadert in het project ‘Zennevallei Hergist’. Een intergemeentelijk project dat de vele troeven en de identiteit van de Zennevallei wil opwaarderen en waarvoor de gemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel de handen in elkaar slaan”, zegt Beersels Schepen en voorzitter van IGS Zennevallei Hergist, Elsie De Greef. “De Zenne verbindt de stad en de gemeenten en daarom gebruiken we deze ader voor sport- en natuurbeleving langsheen de Zennevallei.”
Vanuit Peddelsport Vlaanderen juicht men het initiatief toe. Samen met Sport Vlaanderen realiseren ook zij nieuwe peddelroutes. “Het is bijzonder fijn vast te stellen dat er ook lokaal initiatieven ontstaan”, klinkt het bij directeur Steven Thys van Peddelsport Vlaanderen. “Als een dergelijk initiatief lokaal ontstaat, bevordert dit de gedragenheid en het succes. Daar werken wij graag aan mee. Peddelsport als een vorm van natuurbeleving waarmee we het brede publiek letterlijk en figuurlijk in beweging willen zetten. Zowel op toeristisch als ecologisch als sportief vlak.”