Tentoonstelling HUIZINGENAAR Jef Wauters : een kolos op de koersvelo
ijdens de Huizingse rommelmarkt op OLV-Hemelvaart organiseert het Heemkundig Genootschap in de pastorie een fototentoonstelling over de Huizingse beroepsrenner Jef Wauters die tweemaal Belgisch kampioen werd in de jaren 1920. De carrière van Wauters wordt gereconstrueerd aan de hand van meer dan 200 unieke foto’s en documenten.
De vele lof die renner Jan Debusscher uit het naburige Dworp oogstte, trok de jonge Huizingenaar Jef Wauters aan om ook wielrijder te worden in 1923. Gezegend met een bonkig lijf en forse, snelle dijen rijgt de beenhouwersgast de overwinningen bij mekaar in de jeugdcategorieën. Na een paar opmerkelijke exploten bij de onafhankelijken krijgt hij in juni 1926 een profcontract voorgeschoteld bij de profploeg Thomann-Dunlop. De overstap verloopt vlot. Vooral in kermiskoersen kan Jef het makkelijk afmaken. Wauters kan onderweg zijn krachten sparen en kiest steevast het juiste wiel. Zo wint hij op 21-jarige leeftijd reeds een etappe in de Ronde van België. In 1928 wint hij zes koersen. Een van de sterke kanten van Jef was zijn grote zelfkennis. Hij nam niet deel aan wedstrijden die hij niet kon winnen. Hij koos zijn koersen uit. Dikwijls won hij een paar wedstrijden op rij als hij de goeie form te pakken had. Een heel seizoen op hoog niveau presteren lag dan weer moeilijker. Ook op de piste kwam zijn snelheid en explosiviteit goed tot uiting. Hij werd de poulain van ‘Krol’ Vermandel die hem de stiel van pistier leerde in het Brusselse Sportpaleis. Samen behaalden ze mooie successen tijdens pistemeetings. Zo reed Jef vijfmaal de populaire zesdaagse van Brussel.
In 1929 maakte Wauters de overstap naar La Nordiste. De 23-jarige Huizingenaar beleefde een echt boerenjaar. Hij behaalde maar liefst 12 zeges waaronder de Belgische titel, de Scheldeprijs en werd zelfs geselecteerd voor het WK in Zürich. Het volgende jaar kon hij zijn titel bovendien verlengen in Brasschaat. Vanaf 1931 verwaterde zijn carrière na een laatste klasseflits in de Ronde van Duitsland.
Het volgende jaar opende hij een herberg aan de voet van den Alsemberg: het café des Sports. Hij bleef nog tot de zomer van 1934 actief als pistier. Toen hing hij zijn fiets aan de haak. Jef bleef zich wel inzetten voor de wielersport, hoewel voetbal nu zijn favoriete tijdverdrijf werd. Hij was één van de stichters van SV Alsemberg. Jef Wauters overleed in 1975 op 69-jarige leeftijd. Wielerfanaten Marc Hindrijckx, Jos Van Impe en Hans Vanden Bosch speurden maandenlang websites af, raadpleegden oude kranten op zoek naar wieleruitslagen, doken in wielerencyclopedieën en identificeerden oude wielerfoto’s. Ze verwerken de resultaten van hun opzoekingen over Jef Wauters momenteel tot een volumineus boek dat volgend jaar zal verschijnen, maar de tentoonstelling licht alvast een grote tip van de sluier. In’t kort……. 15 augustus 2023, Polyvalente zaal (naast de pastorie) H. Torleylaan 60 - 1654 Huizingen - 10u-20u. Meer info: heemkunde.beersel@gmail.com
PS: Wie de drukte van de rommelmarkt wie vermijden, kan de expo best bezoeken tussen 18-20u.