Veelbelovende Randfonds kan geen deuk in pak boter slaan stelt Vlaams Belang
Om een antwoord te bieden op de grootstedelijke effecten in de Vlaamse Rand werd in 2019 met veel bombarie het Vlaams Randfonds in het leven geroepen. Zo werd jaarlijks 5 miljoen euro vrijgemaakt om het Vlaamse en groene karakter van de streek te vrijwaren. Vier jaar na datum blijkt dat meer dan de helft van het budget onaangeroerd is en de verwachtingen allerminst zijn ingelost. Dat zegt Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans die de cijfers opvroeg bij minister voor de Vlaamse Rand, Ben Weyts (N-VA).
Tot nu toe is er 11 miljoen van de 26 miljoen euro uit het Vlaamse Randfonds geïnvesteerd, wat betekent dat 60 procent van de middelen ongebruikt zijn. “Nochtans schreeuwt onze regio al jaren om meer financiële slagkracht. Onze lokale besturen kreunen onder de massale instroom van anderstaligen en de hiermee gepaard gaande internationalisering en vervreemding. De gevolgen op het vlak van veiligheid, huisvesting, onderwijs, kinderopvang en het Vlaams karakter zijn kolossaal”, aldus Slootmans. “Elke capaciteitsmonitor in onze streek staat op rood”.
Ondanks de grootstedelijke context waarin de gemeenten in de Rand opereren, worden we fors benadeeld in de financiering, vindt de Vlaams Belanger. “Zo krijgt de stad Antwerpen per inwoner 1740 euro van Vlaanderen, terwijl een inwoner in de Vlaamse Rand slechts 264 euro waard is. Die wanverhouding is een aberratie van de realiteit”, argumenteert Slootmans.
“Het Randfonds moest daar enig tegengewicht voor bieden maar lost die verwachtingen allerminst in. Elk beschikbaar cijfer bewijst dat de noden waar onze streek mee kampt op een recordniveau pieken als gevolg van de bevolkingstoestroom uit Brussel die voor een zorgwekkende bevolkingstoename zorgt. Het aantal inwoners van vreemde herkomst is sinds 2000 verdrievoudigd van 66.000 naar 206.000. Het gevolg is dat meer dan 2 op 3 kinderen opgroeit in een anderstalig gezin en onze scholen, OCMW's en zorginstellingen verzuipen. Maar daar wordt geen knijt tegen ondernomen. Men dweilt rustig verder, terwijl de kraan wagenwijd blijft openstaan”.
"Bovendien worden de weinige budgettaire middelen van het Randfonds niet optimaal gebruikt”, oordeelt het parlementslid. “Van de 11 miljoen euro die tot hiertoe werd aangewend, werd meer dan 6 miljoen herverdeeld naar andere beleidsdomeinen. Ook het Rekenhof tikte minister Weyts hierover reeds op de vingers”.
“Van de middelen die wel gericht worden besteed, gaat het gros naar taalstimulerende activiteiten en het aanplanten van bomen. Dat zijn op zich lovenswaardige initiatieven, maar zij bieden geen antwoord op de razendsnelle bevolkingsvervanging en de daarmee gepaard gaande problemen waaraan onze regio ten prooi valt”.
Volgens Slootmans moet er veel meer ingezet worden op de oorzaken in plaats van op de symptomen. De sleutel ligt volgens hem bij het immigratie- en het woonbeleid. “Enerzijds moet de buitenlandse instroom aan banden worden gelegd en anderzijds moet een woonbeleid worden gevoerd op Zwitserse leest, waarbij onze mensen voorrang genieten op zowel de sociale als op de private vastgoedmarkt. Eén ding is alvast zeker: bij ongewijzigd beleid is het game over en worden de Vlamingen een verwaarloosbare minderheid te worden in de kern van Vlaanderen. Een realiteit die zich in een aantal steden en gemeenten in de Rand overigens reeds heeft voltrokken.” De partij legt alvast een noodplan met 30 concrete maatregelen op tafel om het tij in de Rand te keren.