Beersel viert Portugal
Het is intussen een traditie geworden. In Beersel plaatsen ze elk jaar een Europees land in de kijker voor Europadag. Dit jaar nodigde Lokaal bestuur Beersel & CC de Meent de Beerselse inwoners met een Portugese achtergrond uit om mee te werken aan een groots feest waar ze hun land mogen voorstellen aan alle inwoners.
Een leuke bende vrijwilligers ging de voorbije maanden met veel enthousiasme aan de slag om een gezellige dag in elkaar te boxen. Liefst 488 Beerselaars hebben een Portugese achtergrond, wat best een aardig getal is. Een 20-tal van hen reageerde op de oproep en kwamen in december een eerste maal samen. Op woensdag 1 mei vanaf 11.00u is iedereen welkom in de foyer van cultuurcentrum de Meent om kennis te maken met de verschillende deugden van het prachtige Portugal. Vanaf 11u kan je genieten van hun gastronomische keuken. Bacalhau, Pasteis, Porto, … . Je kan ook al wat kennis opdoen over het zuiderse land. Zo is het net 50 jaar geleden dat de geweldloze Anjerrevolutie (25 april 1974) plaats vond. Daarnaast is er ook de nodige kinderanimatie en voor de creatievelingen is er een workshop Azuljos (tegels) schilderen. Om 13u start het muzikale programma. Joaqium geeft de aftrap met zijn gitaar en zingt een breed gamma aan bekende Portugese liedjes. Om 15u30 geeft hij de fakkel door aan een Portugese volksdansgroep uit Elsene. In Traditionele klederdracht en met live begeleiding brengen ze een aantal typische Portugese dansen en liederen. Om af te sluiten werd er gezocht naar een groep die de alom bekende FADO-muziek kon brengen. Geen eenvoudige zoektocht, maar Joana de Deus, Joaquim Caniço & Miguel Braga komen special uit Luxemburg afgezakt naar Beersel om iedereen kennis te laten maken met deze melancholische muziekstijl die onlosmakelijk verbonden is met Portugal.
CC de meent vertoont ook elk jaar een film dat verbonden is met het gastland. Het aantal Portugese films die een Nederlandstalige ondertiteling krijgen is niet groot. Maar onlangs kwam er een Portugees/Spaans/Belgische productie uit. O Corno werd prachtig in beeld gebracht door de Portugese cinematograaf Rui Poças . Het verhaal speelt zich af in Galicië in 1971 en volgt het lot van María, een vrouw die gedwongen wordt het eiland Arousa te verlaten en via smokkelroutes de Portugese grens over te steken. Zo 5 mei 2025, 20u – Tickets :www.demeent.be