Vernieuwd scholenprotocol heeft aandacht voor nieuwe vormen van criminaliteit

C21

Vernieuwd scholenprotocol heeft aandacht voor nieuwe vormen van criminaliteit

20240508_115647
 
In een gezamenlijke inspanning om een veiligere omgeving voor leerlingen te creëren, hebben politiezone Zennevallei, de lokale besturen, CLB’S, parket Halle-Vilvoorde en scholen uit Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw het scholenprotocol vernieuwd. De partners streven zo naar een nog betere samenwerking in de aanpak tegen geweld en overlast in en rond de scholen.
Het samenwerkingsprotocol, gericht op de gemeenten Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw, streeft naar een vertrouwensrelatie tussen alle betrokken partijen. Het benadrukt het belang van vroegtijdige interventie door informatie-uitwisseling over mogelijke gevallen van bijvoorbeeld verontrustende opvoedingssituaties, en radicalisering. 
Samenwerken werkt
Meer en meer is het bewustzijn gegroeid dat een integrale aanpak de enige optie is om die problematieken het hoofd te kunnen bieden. De lokale politie, de scholen en de hulpverlening moeten een partnerschap aangaan bij gedeelde problemen. Vanuit dat partnerschap werd het scholenprotocol opgesteld, een samenwerking die in de Zennevallei al jaren vruchten afwerpt. Maar het voorgaande protocol dateert intussen al van 2017 en was aan bijwerking toe, onder andere omwille van nieuwe vormen van criminaliteit. 
Sexting
Het protocol moet immers de lokale situatie weerspiegelen: de problematieken waarmee scholen geconfronteerd worden, kunnen enerzijds verschillen van regio tot regio, van school tot school maar veranderen ook in de loop der tijd. Het is daarom ook belangrijk om up-to-date te blijven. Zo hebben we allemaal de afgelopen jaren gemerkt dat veel feiten zich ook online afspelen, of het nu over sexting of online pestgedrag gaat. Het is belangrijk om ook in te zetten op nieuwe fenomenen die zich gaandeweg kunnen manifesteren. 
Bespreekbaar maken
Zo kan de politiezone op vlak van cybercriminaliteit ondersteuning bieden bij evenementen van preventieve aard. Dit kan door middel van informatiemomenten of door het aanreiken van informatieve publicaties. De politiezone biedt ook cyberpreventie aan. Dit kan zowel voor leerkrachten, opvoeders en directies als voor leerlingen (leeftijd 10-16 jaar).  Er is eveneens een aanbod rond sexting, waarbij het thema bespreekbaar wordt gemaakt en focust op de grenzen ervan.  Bij vaststelling van strafbare feiten binnen de schoolomgeving, neemt de school contact op met de referentiepersoon scholen en zoekt de politiezone naar een gepaste aanpak. 
Voorts blijft er in het protocol uiteraard ook heel veel aandacht gaan naar onder meer spijbelen, verkeersveiligheid in de schoolomgevingen, drugs en radicalisering.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 08 nov 2024

archief