Weyts roept op om te investeren in beschutting voor dieren

C21

Weyts roept op om te investeren in beschutting voor dieren

Benweytsjuni2024
 
Vlaams Dierenminister Ben Weyts roept eigenaars van weidedieren op om te investeren in voldoende beschutting. In de nieuwe Codex Dierenwelzijn is sowieso een verplichting voorzien om te zorgen voor natuurlijke of kunstmatige beschutting voor álle dieren die buiten gehouden worden. Die verplichting wordt pas later van kracht omdat het tijd kost om bomen en hagen te laten groeien, maar de hoge temperaturen van de laatste dagen illustreren nog eens dat het nu al loont om te anticiperen op de nieuwe regelgeving. “Doe je dier een plezier en stel jezelf nu al in regel”, zegt Weyts. “Niet alleen mensen puffen en kreunen bij dit warme weer: ook pakweg koeien of schapen zien ervan af. Je kan beter nu al beginnen werken aan betere beschutting”.
De weersomstandigheden hebben een sterke impact op alle dieren die buiten gehouden worden. Tot nu was het enkel verplicht om beschutting te voorzien voor paarden en ezels. Eigenaars van bijvoorbeeld koeien, varkens, schapen of herten op weides moesten dus eigenlijk niets voorzien. Vlaams Dierenminister Ben Weyts breidt daarom in de nieuwe Codex Dierenwelzijn de verplichting uit naar álle dieren die buiten gehouden worden. Die beschutting kan kunstmatig zijn – denk bijvoorbeeld aan een schuilhok op de wei – maar ook natuurlijk, zoals bijvoorbeeld door het aanplanten van bomen en hagen. Dat is meteen ook de reden waarom er een overgangstermijn is voorzien van 5 jaar, tot 1 januari 2029. Zo is er voldoende tijd om werk te maken van natuurlijke beschutting.
 
Weyts roept eigenaars van weidedieren nu op om het einde van de overgangstermijn niet af te wachten en nu al te investeren in voldoende beschutting. Het loont om nu al kosten en moeite te doen: dat tonen de hete temperaturen van de afgelopen dagen aan, die naast mensen ook dieren op de proef hebben gesteld. Je kan ook beter op tijd beginnen met het aanplanten van natuurlijke beschutting, zoals hagen of bomen. Dat hoeft niet eens veel geld te kosten en de beschutting bewijst zijn waarde niet alleen tijdens de zomer: ook in de winter of bij regenweer hebben dieren er veel baat bij. De Codex Dierenwelzijn werd in mei definitief goedgekeurd door het Vlaams Parlement en de verplichting komt er dus sowieso aan. Er is kortom geen enkele reden om nog te wachten.
 
“We krijgen bij extreem weer altijd veel meldingen van Vlamingen die zich zorgen maken over dieren die ze ergens onbeschut in een weide zien staan”, zegt Weyts. “Die bezorgdheid is terecht: dieren kunnen echt afzien door het weer. Je zal je als eigenaar sowieso moeten aanpassen aan de nieuwe Codex Dierenwelzijn: dan kan je het beter nu al meteen doen”. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 aug 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 13 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 11 sep 2024
Hugo Deville | 07 sep 2024
Hugo Devillé | 04 sep 2024
Hugo Devillé | 29 aug 2024
Hugo Devillé | 27 aug 2024

archief