Open Monumentendag Kasteel van Beersel

C21

Open Monumentendag Kasteel van Beersel

Editiepajot_bart_devill___open_monumentendag_kasteel_van_beersel
Foto Bart Devillé
 

 

Zondag 8 september ook in Beersel Open Monumentendag en wel in het kasteel van Beersel. In het oog springend vooral de expo van “het stripverhaal ‘De Schat van Beersel’ ontrafeld.”

‘De Schat van Beersel’ is één van de meest geliefde nummers uit de populaire Suske en Wiske-reeks. Alle elementen zijn aanwezig om tot de verbeelding te spreken van jonge en minder jonge stripfanaten: spanning, typische gags, pittige dialogen, fraaie plaatjes, kastelen, ridders, heksen en schatten. Willy Vandersteen documenteerde zich grondig voor hij deze klassieker tekende in 1952. Hij vermengde historische gebeurtenissen en bestaande figuren met de nodige fantasie tot een spannend fictieverhaal. Het stripalbum ontspint zich als volgt: Suske en Wiske wonen een toneelvoorstelling bij in het kasteel van Beersel. Plots duikt een groene vleermuis op die paniek zaait waardoor actrice madame Fleuve van de ringmuur valt. Suske en Wiske trekken op onderzoek, daarbij geholpen door gids Isidoor. Hij vertelt de ware toedracht over de vleermuis. Dit is een schattenjager die de schat van Beersel wil bemachtigen en niet houdt van pottenkijkers. Dan komt hypnotiseur Priem op de proppen die onze vrienden naar de Middeleeuwen katapulteert midden in de strijd tussen de van Witthems en de van Kleefs. Na heel wat gewaagde avonturen slagen ze erin de onderaardse gang naar de verborgen schat te vinden. Priem haalt hen uit hun hypnose en net voor de neus van Isidoor en zijn beide broers weten ze de schat te bemachtigen.

De Antwerpse striptekenaar Willy Vandersteen woonde sinds 1944 in het Brusselse en verzeilde meermaals in de nabijgelegen Auberge du Chevalier vlak naast het kasteel van Beersel. Na een copieus diner met de medewerkers van het stripweekblad Kuifje bezocht hij de middeleeuwse burcht. Isidoor Mahu, de conciërge van het kasteel, gaf de geboeide Vandersteen een rondleiding. Vandersteen broedde op een nieuwe verhaallijn voor zijn Suske en Wiske-reeks. Isidoor raadde hem het werk van Charles Mertens over ‘Le chateau féodale de Beersel et ses seigneurs’ aan als achtergrondliteratuur. Vandersteen zou nog diverse keren naar Beersel afzakken o.a. om het kasteel goed te fotograferen. Als dank voor de goede ontvangst kreeg Isidoor een rol -weliswaar als slechterik- in het stripverhaal. Een leuke expo op de binnenkoer van het kasteel licht toe met welke (historisch correcte en/of gefantaseerde) ingrediënten de Antwerpse tekenaar zijn boeiend beeldverhaal kruidde. Wie waren de protagonisten Hendrik van Witthem en zijn heldhaftige zoon Philippe en hun rivaal Filips van Kleef? Welke decors waren realistisch?

Het kasteel van Beersel (Lotsestraat 65 - 1650 Beersel) is op zondag 8 september 2024 gratis toegankelijk van 10u tot 17u. De beloftevolle striptekenaar Stedho (stedho.myportfolio.com) ontwierp speciaal voor de gelegenheid een gelimiteerde hommagetekening voor Willy Vandersteen en De schat van Beersel. Hij komt ze bovendien ter plaatse signeren. De Beerselse vleermuizenwerkgoep Myotis heeft een infostand waar je alles te weten komt over de grote vleermuizenkolonie in het kasteel. Er zijn ook algemene kasteelgidsbeurten om 11u, 13u, 14u en 15u (vooraf inschrijven via visit@beersel.be verplicht). En last but not least: Suske en Wiske komen -in levende lijve- langs in de namiddag. Dit in een organisatie van gemeentearchief Beersel, Visit Beersel en Heemkundig Genootschap ‘van Withem’.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 aug 2024
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 13 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 11 sep 2024
Hugo Deville | 07 sep 2024
Hugo Devillé | 04 sep 2024
Hugo Devillé | 29 aug 2024

archief