Nieuw toeristisch infopunt in BEERSEL

C21

Nieuw toeristisch infopunt in BEERSEL

Info_kasteel_van_beersel
 

Toerisme Vlaams-Brabant plaatste zopas een infopunt infopunten aan het kasteel van Beersel. Dit gebeurde in aanwezigheid van o.m. Bestendig afgevaardigde Gunther Coppens, de burgemeester van Beersel Jo Vander Meylen en de schepenen Elsie De Greef, Eddy Deknopper, Sonja Van Wanseele en Kristien Vanhaverbeke.

De afgelopen jaren werden de eerste infopunten geplaatst in Averbode, het plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik, het Zoet Water in Oud-Heverlee, het kasteel van Horst in Holsbeek en het kasteel van Gaasbeek in Lennik.
Nu zijn het kasteel van Beersel en het bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn (in Rotselaar) aan de beurt. “Op het grasplein bij het kasteel van Beersel heeft Toerisme Vlaams-Brabant de oude picknicktafels vervangen door een nieuw exemplaar”, zegt Jo Vander Meylen, burgemeester van Beersel. “De vorm van de tafel en zitbanken verwijzen op een speelse manier naar de architectuur van het kasteel. Enkele gravures in het hout en een centrale infoband bieden tal van tips en ideeën om na een bezoek aan het kasteel verder op ontdekkingstocht te gaan in onze prachtige regio. “ En de Beerselse burgemeester kijkt ook even in het verleden: “Ons kasteel diende door de jaren heen ook als filmset voor bekende TV-reeksen zoals "De Leeuw van Vlaanderen," "Willem van Oranje," en de jeugdserie "Merlina."
Maar al die aandacht en evenementen hadden ook hun keerzijde; in de jaren '90 begon de burcht zichtbaar af te takelen. Door een erfpachtovereenkomst te sluiten met de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden konden we een ambitieus restauratieproject starten. De eerste restauratiefase begon eind 2007 met het verwijderen van 18.000 kubieke meter slib uit de slotgracht, waardoor grondig bouwkundig en archeologisch onderzoek mogelijk werd.
De fundamenten werden versterkt, de waterhuishouding verbeterd en de steunberen hersteld. In de tweede fase, van 2011 tot 2014, werden de torens, het houtwerk, de daken en de weermuren aan de buitenkant opgeknapt. We wachten nu op de start van fase drie, waarin de binnenkant van het kasteel wordt aangepakt, de toegankelijkheid wordt verbeterd en een podiumstructuur wordt geplaatst.
Ook wordt de signalisatie, verlichting en bestrating vernieuwd. Fase vier, die de aanleg van een park en een nieuw bezoekerscentrum omvat, ligt nog in de toekomst. Maar dat is misschien een idee voor een volgend provinciebestuur om daar samen met ons werk van te maken. Ondertussen blijven we als gemeentebestuur alles op alles zetten om dit rijke verleden een nieuwe toekomst te geven.
Bezoekers kunnen in de tentoonstellingsruimtes al informatie vinden over de bouw van het kasteel en de archeologische vondsten. Groepen kunnen een rondleiding met gids boeken en voor scholen zijn er educatieve pakketten. Sinds 2021 kunnen individuele bezoekers via QR-codes op hun smartphone geluidsfragmenten beluisteren die de geschiedenis van het kasteel tot leven brengen. Kinderen kunnen deelnemen aan leuke speurtochten zoals “Detective voor één dag” en de “Schatten van Vlieg.” Voor veel van deze initiatieven kunnen we rekenen op de steun van Vlaanderen en de provincie. Dit brengt me naadloos bij de reden waarom we hier vandaag samen zijn...”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2024
Hugo Deville
Bart Deville
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 13 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 11 sep 2024
Hugo Devillé | 04 sep 2024
Hugo Devillé | 29 aug 2024
Hugo Devillé | 27 aug 2024

archief