"Verborgen" erfgoedschat nu veilig "geborgen" bij de gemeente BEERSEL

C21

"Verborgen" erfgoedschat nu veilig "geborgen" bij de gemeente BEERSEL

Hc_met_kruisweg3
Hugo Casaer toont één van de schilderijen. - Foto Frank steens
 

Een verborgen erfgoedschat  is nu veilig "geborgen" bij de gemeente Beersel. Het betreft de kruisweg Huizingen van oude kerk - "oud dorp". Deze is nu aangekocht door de gemeente en dus  gered. 

 In het electronische agenda van burgemeester Hugo Casaer (CD&V) stond de laatste maanden meermaals vermeld "Kruisweg".  Sommige medewerkers waren al in de mening dat dit misschien verwees naar overlegmomenten voor een dossier dat een moeilijk parcours kende.

Het schepencollege van Beersel kreeg nu na een bezoek van de gemeentesecretaris Serge Rimez en de burgemeester het zeer concrete voorstel om de oude kruisweg (14 schilderijen van de 14 staties) van het vroegere en nu verdwenen kerkje Sint-Léonard van het oud dorp (omgeving Restaurant Ter Borght) te kopen voor 400 euro en iedereen was akkoord. In Huizingen werd deze nog tentoongesteld in de (nieuwe) kerk ter gelegenheid van haar 100 jaar bestaan in 2000.

Niemand kent echter tot vandaag iets over de oorsprong of naam van de schilder-kunstenaar, schenker, enz…

In Huizingen was men terecht bekommerd over het toekomstig lot van deze kruisweg geschat tussen 200 tot 300 jaar oud. Wat zeker is dat de kruisweg van de afgebroken kerk komt, het oude kerkje met kerkhof en muur rond het kerkgebouw.

De gemeenteraad van Huizingen nam de beslissing tot afbraak op 1 juli 1900.  Aannemer Wastiau uit Dworp klaarde de klus voor 325 oude franken in de loop van het najaar 1900.

Na afbraak van de kerk kwamen de 14 staties terecht bij Frans Emiel (Miel) Dehaspe (11.11.1875 - 14.6.1971) die diep in de tachtig na 57 jaar koster te zijn geweest zijn taak overdroeg aan Gerard Samyn.  Miel Dehaspe was organist van het Lemmensinstituut uit Mechelen.  Hij kwam vanuit Sint-Genesius-Rode met zijn koersfiets in Huizingen en na een ontmoeting met de pastoor werd hij koster-organist.

Hij huwde met Sabina dochter van de boerderij Van Laet van Huizingen.

Hun dochter Angèle huwde met Maurits Volcke - hun kinderen Rene, Jean-Claude, Paul en Françis, allen nog in de streek, verkochten onlangs het ouderlijk hoge huis recht over de kerk.  Op zolder moest de kruisweg nu wel weg.  Ondanks de grote belangstelling en kommentaar wenste de familie de kruisweg veilig op zolder bewaard te verkopen aan het gemeentebestuur.

Het deed zelfs al de ronde onder de belangstellenden dat het college geweigerd had te kopen.  Op 2 december ging de burgemeester persoonlijk met een medewerker het hele oeuvre afhalen.  Het schepencollege zal nu vanaf het krokusverlof (Aswoensdag) tot na Pasen de kruisweg tentoonstellen in de veranda van de  Grote Sleutel te Alsemberg waar ook het Wilcharmuseum is en de volgende jaren in de "vastenperiode" in de kerken van Groot-Beersel en Ten Broek zo deze parochies hierom verzoeken.

Alhoewel deze kruisweg artistiek gezien misschien geen grote waarde heeft is het toch een prachtig stukje erfgoed dat niet verdwijnt of zoek geraakt maar voor de toekomst in zijn geheel bewaard wordt in de gemeente en hiervoor verdient de familie Volcke onze waardering.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 dec 2009
Marc Sluys
Frank Steens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief