REGIO - Voelmaquette Kasteel van Bouchout voor blinden en slechtzienden ingehuldigd

C21

REGIO - Voelmaquette Kasteel van Bouchout voor blinden en slechtzienden ingehuldigd

Editiepajot_regio_meise_voelmaquette_01_foto_roger_mortelmans
vlnr : kunstenaar Guido en Jonas Van Vliet, Lydia Cnapelinckx (voozitter Rotary Meise-Wolvertem), Sonja Becq (volksvertegenwoordiger en eerste schepen Meise), Jos Emmerechts (Burgemeester), Marcel Belgrado (schepen cultuur) Hubert Briers (voorzitter Licht en Liefde) en Steven Dessein (directeur domein plantentuin Meise)
 
Editiepajot_regio_meise_voelmaquette_02_foto_roger_mortelmans
Hubert Briers bekijkt (bevoelt) de maquette en tekst
Editiepajot_regio_meise_voelmaquette_04_foto_roger_mortelmans
Hubert Briers bekijkt (bevoelt) de maquette en tekst
Editiepajot_regio_meise_voelmaquette_03_foto_roger_mortelmans
Hubert Briers bekijkt (bevoelt) de maquette en tekst
 

Rotary club Meise-Bouchout staat gekend voor zijn sociale acties en ditmaal willen zij de slechtzienden en blinden een beeld geven van het nationaal patrimonium met en voelmaquette van het Kasteel van Bouchout in de Plantentuin van Meise.

De maquette staat aan de ingang van het Kasteel van Bouchout en is gemonteerd op een vaste sokkel en biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid het kasteel te voelen. De gedenkplaat verschaft tevens uitleg, ook in braille, over het kasteel.

 

Het idee om dergelijke maquette te maken ontsproot uit de geest van enkele leden van de Rotary club in 2009 toen gewag werd gemaakt van het 180-jarig bestaan van het brailleschrift. Een voelmaquette moet de verlengdraad zijn tussen hand en geest, zodat slechtzienden en blinden met ons cultureel, historisch en artistiek verleden in contact gebracht kunnen worden. Snel kwam er consensus voor het Kasteel van Bouchout omdat het kasteel afgebeeld staat op de fanion van de Rotary club Meise-Bouchout, het gelegen is in de prachtige Plantentuin, over de ganse wereld bekend en befaamd en omdat de laatste bewoner van het kasteel Charlotte was, zus van Leopold II en ooit keizerin van Mexico.

 

Het project werd eveneens gerealiseerd dankzij de samenwerking van Onroerend Erfgoed Vlaanderen, de technische dienst van de gemeente Meise, Dedicon plaatgravure (Nederland), Delivento catering (Wolvertem) en de leden van de Rotaryclub.

 

De inhuldiging had plaats in aanwezigheid van verschillende prominenten zoals burgemeester van Meise Jos Emmerechts, Marcel Belgrado, oud-burgemeester en schepen van cultuur van Meise, Steven Dessein, directeur van de Plantentuin, Hubert Briers, voorzitter van Licht en Liefde en Lydia Cnapelinckx voorzitter Rotary Meise-Bouchout.

 

Hubert Briers, voorzitter Licht en Liefde, was de eerste blinde die de maquette kon voelen en volgens hem is dergelijke voelmaquette heel belangrijk en geeft een beeld hoe het gebouw er uitziet. Ons leven wordt met dergelijke dingen gelukkig gemaakt want alle dingen die er voor zorgen dat ons leven beter wordt, zijn voor ons belangrijk, besluit hij.

 

De voelmaquette werd gemaakt door kunstenaar Guido Van Vliet, reeds 30 jaar professioneel beeldhouwer en zoon Jonas.

 

www.plantentuinmeise.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2014
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief