REGIO / HALLE - CAW leert jongeren bewust omgaan met geld

C21

REGIO / HALLE - CAW leert jongeren bewust omgaan met geld

Editiepajot_halle_biz
EP

CAW Halle-Vilvoorde heeft een spel ontwikkeld om jongeren te leren omgaan met geld. Spelenderwijs leren jongeren met welke kosten ze maandelijks te maken krijgen eens ze op eigen benen komen te staan.

Tien procent van de jongeren in de derde graad van het middelbaar onderwijs (16 tot 18 jaar) heeft al schulden. Dat blijkt uit een onderzoek van het centrum voor budgetadvies en budgetonderzoek (Cebud).
BIZ (BudgetInZicht) Halle-Vilvoorde heeft een budgetspel uitgewerkt voor alle leerlingen van het 6e en 7e jaar. Het spel brengt basisinzichten over inkomsten en uitgaven uit het dagelijkse leven en leert jongeren daarbij prioriteiten stellen. Het maakt valkuilen van de consumptiemaatschappij zichtbaar en het wil jongeren bewust maken van hun bestedingsgedrag.
Concreet is het budgetspel een bordspel waarbij leerlingen in groepjes worden opgedeeld. Elk groepje speelt het spel vanuit een vooropgesteld profiel. Elk profiel heeft een welbepaald budget dat kan gebruikt worden om het spel, dat een maand voorstelt, te doorlopen. Tijdens deze maand krijgen de leerlingen te maken met alle vaste en onverwachte kosten die men dient te betalen. Alle in- en uitgaven worden nauwkeurig genoteerd op een budgetplanner, waardoor op het einde van het spel een duidelijk overzicht is van de financiële situatie. De vorming wordt steeds afgesloten met een interactieve evaluatie tussen de jongeren waar ze hun ervaringen en vragen rond het thema kunnen delen.
Het budgetspel wordt steeds gegeven door een BIZ-medewerker en een medewerker van de jongerenwerking van het CAW (JAC).
Heel wat scholen van het werkingsgebied van het CAW zijn hier dit jaar al op in gegaan en de komende weken staan er nog vele dagen ingepland. Bel 02 613 17 00 of mail naar onthaal@cawhallevilvoorde.be   en vraag naar Jelle of Katrien voor meer informatie.
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief