REGIO - Techniek? Ook in mijn klas

C21

REGIO - Techniek? Ook in mijn klas

Editiepajot_ingezonden_techniekookinmijnklas
leerkrachten in actie
 

De provincie Vlaams-Brabant en RVO-Society helpen basisscholen bij het opstellen van een schoolwerkplan ‘Techniek’. Zo kunnen deze scholen de eindtermen van dit vak gemakkelijker halen.

Sinds het schooljaar 2010-2011 moeten de nieuwe eindtermen en ontwikkelingsdoelen ‘Techniek’ uitgevoerd worden in elke school.  Toch hebben scholen en leerkrachten vaak moeite hebben om dit in te vullen. 

 

‘Reeds drie jaar slaan de provincie Vlaams-Brabant en RVO-Society de handen in elkaar om basisscholen een  schoolwerkplan ‘Techniek’ te helpen uitwerken. Om tegemoet te komen aan de vraag vanuit de scholen en om iedere Vlaams-Brabantse basisschool de kans te geven van dit aanbod gebruik te maken, blijven we inzetten op deze samenwerking. Deze succesformule van het traject ‘Techniek? Ook in mijn klas’ slaat aan bij de scholen door de sterk praktijkgerichte insteek ervan’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs.

 

Tijdens het traject ‘Techniek? Ook in mijn klas’ wordt er gedurende één schooljaar, de hele school op sleeptouw genomen om techniek in de basisschool in te voeren, uit te bouwen en/of structureel te maken. Doorheen het traject nemen de leerkrachten van de school deel aan 3 workshops verspreid over het hele jaar. De workshops worden per leerjaar gegeven waardoor deze op maat zijn van het jaar waarin men les geeft. Voor de kleuterschool werden aparte workshops voorzien. Jaarlijks kunnen 12 scholen deelnemen.

 

‘Een enorme technische ommekeer en de ogen op techniek in de klas geopend’, zegt Jef Verdonck, directeur van De Vlindertuin in Averbode.

 

‘Door deze modules vind ik het veel duidelijker wat techniek echt inhoud en hoe we praktisch aan de slag kunnen. Het is leuk om  ideeën mee te krijgen en van mekaar te leren. Het was ook tof dat we iets konden uitproberen dat we ook echt konden meenemen naar de klas. Voor leerlingen die niet zo technisch aangelegd zijn is dit een goed duwtje in de rug’, zegt een leerkracht van ’t Schooltje van Oppem uit Meise.

 

Tijdens de voorbije twee schooljaren werden reeds 24 scholen ondersteund en begeleid.
Het gaat om  Sint-Lutgardis uit Sint-Pieters-Leeuw, lagere school Materdei uit Leuven, Woudlucht uit Heverlee, GVBS De Klimming uit Affligem-Essene, SBS Kinderkoppen uit Vilvoorde, De Klimop uit Schepdaal, Parkschool Relst uit Kampenhout, Basisschool De Duizendpootrakkers uit Opwijk, VBS uit Tremelo, GKS Dol-Fijn uit Liedekerke, De Oogappel uit Zoutleeuw, VBS Jan Ruusbroec uit Ruisbroek, Basisschool ‘De Vlindertuin’ uit Averbode, GBS Keerbergen, Parkschool Leuven, Schooltje van Oppem uit Meise, VBS De Bolster uit Neerijse, BBOG Woudlucht-Vestiging Klaverblad uit Scherpenheuvel, GBS Wauterbos uit Sint-Genesius-Rode, Basisschool De Winge uit Tielt-Winge, SBS 6 De Kastanjelaar uit Vilvoorde, SBS 2 ’t Groentje uit Vilvoorde, Basisschool De Zonnebloem uit Wolvertem, GVBS Sint Leonardus uit Zoutleeuw en VBS De Heide uit Londerzeel.

 

P.S.: Op 8 mei organiseren de provincie Vlaams-Brabant en RVO-Society van 13 tot 15u30 in het Provinciehuis een demodag. Tijdens deze namiddag kunnen directies en leerkrachten proeven van het traject ‘Techniek? Ook in mijn klas’  aan de hand van een workshop.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief