HERNE / ROOSDAAL/ REGIO – ‘Van Abbeloos tot Zeppos’, een encyclopedisch beeld van bijzonder verdienstelijke personen in het Pajottenland

C21

HERNE / ROOSDAAL/ REGIO – ‘Van Abbeloos tot Zeppos’, een encyclopedisch beeld van bijzonder verdienstelijke personen in het Pajottenland

Maurits_van_liedekerke___1_
HERNE / ROOSDAAL/ REGIO – ‘Van Abbeloos tot Zeppos’, een encyclopedisch beeld van bijzonder verdienstelijke personen in het Pajottenland - © Deschuyffeleer
 
A-z___cover
HERNE / ROOSDAAL/ REGIO – ‘Van Abbeloos tot Zeppos’, een encyclopedisch beeld van bijzonder verdienstelijke personen in het Pajottenland - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 4 december om 16u vindt in het Koetshuis in Strijtem de voorstelling plaats van het boek ‘Van Abbeloos tot Zeppos’ van de hand van de Hernse ere-burger Maurits van Liedekerke, gewezen journalist en dichter. Met dat boek over 75 bekende en verdienstelijke personen die één of andere link hebben met het groot Pajottenland wil de auteur een ander beeld van het Pajottenland ophangen dan het altijd maar naar voren geschoven Bruegeliaans beeld met geuze, kriek, lambiek, mattentaarten, Gaasbeek en boerenpaarden. Het nieuw boek wil er één zijn dat onder meer het talent, de verbeelding, de initiatieven, de durvers en de ondernemers uit de streek naar verdienste wil inschatten en voor het nageslacht vrijwaren.

De luister van het Pajottenland
“Het boek gaat over 75 overleden bijzonder verdienstelijke vrouwen en mannen die in een van de Pajottendorpen werden geboren, er geleefd en/of gewerkt hebben. Ook zij die er geboren werden maar naam maakten buiten hun geboortestreek komen aan bod. Wie voor korte of lange tijd in het Pajottenland verbleef of er een vaste stek vond, kreeg eveneens een plaats”, leidt de auteur Maurits van Liedekerke in. “Omdat zij allen overleden zijn is een onbevangen kijk op hun doen en laten mogelijk. Allen hebben op hun terrein bijgedragen tot de luister van het Pajottenland, tot het welzijn van de gemeenschap en bij uitbreiding tot een aangenamer leven voor iedereen. Omdat ze ook maar mensen waren, bleek niet alles wat ze ondernamen altijd even succesvol. Soms liep het ook verkeerd af”.
“De motivatie om het boek te schrijven stoelt op het feit dat sommige geportretteerden eerder aandacht kregen in publicaties die niet altijd door het brede publiek raadpleegbaar zijn. Anderen, waarover lang geleden gepubliceerd werd, lopen het gevaar vergeten te worden voor zover dat zij dit al niet zijn. Enkelen wachten tevergeefs op erkenning, ook, en misschien vooral, in eigen streek”, stipt de auteur nog aan.
1845 Franciscus Twyffelloos
Steeds volgens de auteur “ligt de bakermat voor de keuze van de weerhouden personen in het jaartal 1845, waarin de Gentse krant Den Vaderlander de eerste aflevering publiceerde van het feuilleton ’T Payottenland gelyk het van oudtydts gestaen en gelegen is’. De tekst, ondertekend door ‘den achtbaren Payot Franciscus Twyfelloos’, was opgedragen ‘aen alle vrye en vroolyke Payotten’. In 1852 kreeg de krantentekst dan een brochureversie. In een plechtige mededeling gaf de auteur toen de toelating om ‘dit boekje natedrukken op voorwaerde van hetzelve te verspreiden onder de Payotten en de minnaers onzer dietsche taal. De verklaring werd afgelegd te Sint-Quintens-Lennick, 30n Maert 1852 in tegenwoordigheid van F.-J. De Gronckel getuige’. Nauwelijks vijftien jaar na het ontstaan van België zag dus een ‘nieuw land’ het levenslicht. Een heerlijker verzinsel kan men zich nauwelijks dromen. Dat het ook nog bestaansrecht veroverde, maakt alles nog wonderbaarlijker”.
Het Pajottenland werd zo door de auteur wel vrij ruim opgevat en dit op basis van de lijst van 47 gemeenten die Twyfelloos alias F.-J. De Gronckel eertijds als het Pajottenland weerhield met daarbij onder meer ook Anderlecht, Liedekerken, Lieferinghe, Ruysbroek en Zellick. De faciliteitengemeente Bever en de Hernse deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle, die tot 1963 behoorden tot Henegouwen, komen dan weer niet voor op de lijst.
Intensief en diepgaand opzoekingswerk        
Aan het verschijnen van het boek gaan jaren van intensief opzoekingswerk vooraf. De jongste drie jaar werden het boek dan geschreven. Enkele weerhouden markante personen in het boek zijn onder meer Roger Van Overstraeten (Vlezenbeek), de stichter van het wereldberoemde vorsingscentrum IMEC aan de universiteit van Leuven, Camille Van Waeyenberghe (Dilbeek), de grondlegger van de zuivelindustrie, Elisabeth Braeckmans (Pamel), de moeder van Johan Verminnen, Adele Callebaut (Hekelgem), zeer bedreven in zandschilderijen, Frans Van Cauwelaert, de eminente politicus uit O.-L.-V.-Lombeek en kunstschilder Marthe Massin, de echtgenote van Emile Verhaeren, die op vakantie prachtige schilderijen van Borchtlombeek realiseerde. Verder komen in het boek ook nog voor kardinaal Leon Suenens (Sint-Martens-Lennik), het Lennikse volleybaltopfenomeen Jo Baetens, de Lennikse kunstschilder Vital De Gronckel die de kinderen van de laatste Russische tsaren inwijdde in de schilderkunst, TV-producer Jef Bettens (Heikruis) en Armand Van Raalte (Herne), de uitvinder van het woord smurfen.
“De vrees bestaat dat de lezer van het boek tot het besluit komt dat het om een mannenboek gaat”, betreurt de auteur enigszins. “Van de geportretteerde personages zijn er slechts vijf vrouw. Dat betekent geenszins dat de vrouw afwezig is. Zo dankte volksdeskundige Pol De Mont herhaaldelijk zijn moeder die hem had leren lezen en schrijven nog voor hij naar het dorpsschooltje in Wambeek werd gestuurd onder meer in zijn iconisch gedicht ‘Aan mijn Pajottenland’ alsof zijn geboortegrond én zijn moeder een en hetzelfde personage betreffen”.
Het merkwaardig, historisch onderbouwd en stijlvol boek wordt uitgegeven door uitgeverij De Draak in Tollembeek onder ISBN-nummer 9789490738303 NUR 693 en met als wettelijk depot D/2016/12.219/5. Bij voorintekening tot uiterlijk 15 november samen met afhaling op de voorstelling is het boek verkrijgbaar voor slechts 25€. Zonder voorintekening kost het boek 30€. Meer info op www.dedraak.org .
Koetshuis Roosdaal
De voorstelling van het boek in het Koetshuis in Roosdaal op uitnodiging van Erfgoed Rausa (Roosdaal) en uitgeverij De Draak wordt ingeleid door journalist Rik Van Cauwelaert. Vanuit het provinciebestuur brengt gouverneur Lodewijck De Witte een blijk van erkentelijkheid. Voor het muzikale gedeelte tekenen dan weer Johan Verminnen en Eddy Peremans.  

Van Abbeloos tot Zeppos :
 

Abbeloos Jan-Baptist  Gooik
Asselman Jerome Liedekerke
Baetens Jo Lennik
Baeyens Albert Teralfene
Ballings Jaak Vollezele
Bascour Jan Lennik
Bettens Jef  Heikruis
Borginon Gustaaf  Pamel
Borginon Hendrik Pamel
Braeckmans Elisabeth Pamel
Calllebaut Adele Hekelgem
Cami Ben Herne
Cuylits Paul Strijtem
De Clercq Staf Everbeek
De Corte Bert  Strijtem
De Gronckel Frans-Jozef Lennik
De Gronckel Vital  Lennik
De Kegel Frans Borchtlombeek
De Klerck Viktor Pamel
De Maegt Johan Beert
De Mont Pol Wambeek
De Schepper Jozef Pamel
de Saint-Genois des Mottes Jules Lennik
De Valck Paul Humbeek
D'Hoeve Andries Galmaarden
Doms Edmond Vlezembeek
Donckerwolcke Alex Lennik
Dubois Petrus Herne
Everaert Ward Gooik
Fleming Kurt  Liedekerke
Gillekens Léopold St-Pieters-Leeuw
Heeremans Karl Liedekerke
Heyman Erik Roosdaal
Heymans Jan-Frans Gooik
Jünger Ernst  Herne
Kuypers Julien Pepingen
Lanneer Marcel Tollembeek
Limbourg Hypolite Galmaarden
Marivoet Adrienne Gooik
Massin Marthe  Borchtlombeek
Meert Henk Lennik
Mertens Gaston Liedekerke
Mertens Peter Galmaarden
Minnaert Frans Herne
Peyrat Marie-Louise  Gaasbeek
Renson Gaston Gaasbeek
Roelants Maurice Gaasbeek
Sermon Hendrik  St-Pieters-Leeuw
Sluys Jozef  Vlezenbeek
Smets Marcel  Pepingen
Suenens Leon Lennik
Tistaert Alfred Hekelgem
Tresignies Léon Bierk
Van Cauwelaert August  O.-L.-V.-Lombeek
Van Cauwelaert Emiel O.-L.-V.-Lombeek
Van Cauwelaert Frans O.-L.-V.-Lombeek
Van Cauwelaert Karel O.-L.-V.-Lombeek
Vandendriessche Laurent  Pepingen
Van Der Meeren Willy Lebbeke
Vander Stokken Henri Bogaarden
Van Dievoet Emiel S.-K.-Lombeek
Van Impe Camiel Herfelingen
Van Nieuwenborgh Marcel Teralfene
Van Overstraeten Roger  Vlezenbeek
Van Raalte Armand Herne
Van Saene Maurtis  Ninove
Van Waeyenberge Camille  Dilbeek
Veldemans Leo Negenmanneke
Verhavert Cypriaan  Kester
Vervaet Daan St-Pieters-Leeuw
Vrancken Jozef  Lennik
Walgrave Aloïs  Vollezele
Wijverkens Felix  Halle
Willems Hubert  Wambeek
Zeppos (kapitein)  O.-L.-V.-Lombeek
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 21 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 15 feb 2024
Marc Sluys | 12 feb 2024

archief