REGIO / HALLE - Vlaams-Brabantse kringlooptoppers inspireren Europa

C21

REGIO / HALLE - Vlaams-Brabantse kringlooptoppers inspireren Europa

Bezoek_vlaams-brabantse_kringlooptoppers_-_europarlementslid_mark_demesmaeker__n-va_
Ingezonden foto
 

 Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) uit Halle heeft vandaag een delegatie uit het Europees Parlement op sleeptouw genomen om de werking van enkele Vlaams-Brabantse kringlooptoppers te bekijken.

 De tienkoppige delegatie reisde naar Ecowerf in Leuven, waar ze een uitgebreide toelichting kregen over het belang van selectieve inzameling. Hiernaast bracht het Europees gezelschap een bezoek aan een recyclagepark en aan een composteringsinstallatie voor biologisch afval. Ten slotte gidste Demesmaeker de groep richting Vilvoorde om de kringwinkel Televil te bezoeken. “Ik ben enorm trots dat ik deze Europese delegatie enkele erg succesvolle Vlaams-Brabantse praktijken op het vlak van de kringloopeconomie heb kunnen tonen. Zo inspireert onze provincie de rest van Europa.”

Demesmaeker benadrukt de voortrekkersrol die Vlaams-Brabant en Vlaanderen ten aanzien van de rest van Europa spelen: “Vlaanderen is Europees gangmaker en pionier in de uitbouw van een kringloopeconomie. Het Vlaamse agentschap OVAM trekt hiervoor al jaren aan de kar en zorgde er mee voor dat het Vlaamse afvalbeleid werd omgevormd tot een duurzaam materialenbeleid. De omschakeling naar een kringloopeconomie is ook een prioriteit in de Visie 2050 van de Vlaamse regering. Het werk dat Vlaanderen verzet heeft, ging niet onopgemerkt voorbij. De Verenigde Naties erkenden in 2015 de Vlaamse aanpak op het vlak van afvalverwerking als wereldwijde beste praktijk. Ook in Europa zijn de ogen op Vlaanderen gericht. In het Europees Parlement nam ik al enkele keren Europarlementsleden mee op sleeptouw zodat ze onze aanpak leren kennen, zoals vandaag ook met succes in mijn thuisprovincie Vlaams-Brabant gebeurde.”

Het bezoek kwam er op expliciete vraag van enkele buitenlandse collega’s die bijzonder warm lopen voor de Vlaamse aanpak op het vlak van materialenbeleid en kringloopeconomie. Het Europees Parlement zette onlangs het licht op groen voor een ambitieuze herziening van de Europese afvalwetgeving die mee het pad moet effenen voor de omschakeling naar een kringloopeconomie. Demesmaeker speelde als onderhandelaar voor zijn fractie een prominente rol en neemt binnenkort ook actief deel aan de onderhandelingen met de Raad van Europese Milieuministers over dit dossier.

“Vlaams-Brabant heeft tal van beste praktijken die ook in andere Europese lidstaten kunnen worden toegepast. Onze kringloopwinkels vormen een uitstekend voorbeeld. Hergebruik is een krachtig instrument om afval te verminderen. Bovendien zijn onze kringwinkels niet alleen goed voor het milieu, maar creëren ze ook jobs. Ook onze Vlaamse innovatieve concepten om biologisch afval te valoriseren worden gesmaakt door de buitenlandse collega’s. Het traject dat wij in Vlaams-Brabant en de rest van Vlaanderen de voorbije twintig jaar hebben afgelegd, sterkt me in de overtuiging dat EU-lidstaten die nu nog achterop hinken een snelle inhaalbeweging kunnen maken. Mits de nodige politieke wil,” besluit Demesmaeker. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief