GALMAARDEN Meester Wim is ook foorkramer

C21

GALMAARDEN Meester Wim is ook foorkramer

Editiepajot_galmaarden_foorkramer_1__kopie_
Meester Wim bij zijn tea cups nog tot 7 maart in Geraardsbergen. - Foto Marc Colpaert
 
Editiepajot_galmaarden_meester_wim__kopie_
Meester Wim tussen de kinderen van zijn klas in het Sint-Catharinacollege in Galmaarden. Foto Marc Colpaert
 

Wim Vidts(44) geeft al meer dan twintig jaar les in het Sint-Catharinacollege in Galmaarden maar in zijn vrije tijd heeft hij sinds kort zijn eigen kermisattractie. Kermis heeft hem altijd al gefascineerd, al van kindsbeen. Straks staat hij ook in een nieuw boek van Michel Follet over de kermis. Met zijn nieuwe kermisattractie de 'Tea Cups' staat hij dit weekend voor de eerste keer op de kermis ter hoogte van het Stationsplein in Geraardsbergen. Dus allen daarheen
Meester Wim draait al vele jaren mee als leraar van de derde graad van het Sint-Catharinacollege in de Bergstraat in Galmaarden. Wat niet veel mensen weten is dat hij verzot is op kermisattracties en sinds kort zijn eigen 'kermismolen' heeft. " Aan mijn ouders vroeg ik als kind om met mij ook eens langs de achterkant van de kermis te passeren of tussen de attracties te gaan kijken, gewoon omdat ik wou weten hoe die dingen werkten. Maar ook als ik voor of na de kermis een kermis-attractie langs de kant van de weg zag staan, was ik geboeid om te zien hoe alles op een vrachtwagen of oplegger geplaatst werd. Als kind was ik al gefascineerd door de techniek die erbij te pas komt, en het organisatorisch aspect. Toen ik als kleine jonge daarna thuis kwam, ging ik aan het tekenen. Ook op latere leeftijd, kon ik soms uren naar een attractie staan kijken. En wat je interesseert, daar ga je veel over opzoeken en aan de mensen die ermee bezig zijn, de foorkramers, vragen stellen. In het begin voelde Wim zich sowieso 'de vreemde eend in de bijt', maar als je respect geeft, dan krijg je respect terug. Sommigen zag je denken: wat komt die hier zagen?, anderen vertelden graag en veel. Maar ik hing niet alleen aan de kassa om een babbeltje te slaan over de kermis, ik durf niet zeggen hoeveel geld ik spendeerde op de kermis. Als een bepaalde attractie mij interesseerde, dan ging ik daar soms tientallen keren na mekaar inzitten, ik denk dat ik bijna in alle Belgische attracties heb gezeten."
Zelfs Michel Follet merkte hem op als kermis-fanaat achter de knoppen van de kermisattractie 'Polyp' op de Zuidfoor in Brussel,  daar werkt hij al enkele jaren af en toe in loondienst. "Michel vroeg ondertussen of hij me mocht opnemen in één van zijn volgende boeken over de kermis", lacht hij.  Vorig jaar kocht Wim zijn eigen nieuwe theekopjes-molentje en heeft hij die verder afgewerkt met verlichting en decoratie en nu staat hij op de kermis in Geraardsbergen. Het was voor Wim als een droom die in vervulling ging. "Ik had zoiets van: als ik nog lang wacht of twijfel komt het er misschien nooit meer van, dus heb ik maar de stap gezet en daar ben ik blij mee. Soms moet ik een beroep doen op mijn moeder en mijn broers voor de uitbating en het opstellen en afbreken. Maar zoals ik al zei, het is een passie en daar stop je niet gauw mee." 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mrt 2018
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief