REGIO - DUOday
Ruim 128 personen met een extra ondersteuningsnood nemen deel aan werkbelevingsdag in Vlaams-Brabant en Brussel.
DUOday is meer dan ooit opstap naar werk in tijden van arbeidskrapte
Op donderdag 26 april 2018 nemen ruim 128 werkzoekenden met extra ondersteuningsnood omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden in Vlaams-Brabant en Brussel deel aan een unieke ontdekkingsdag: DUOday. In heel Vlaanderen en Brussel gaan zo meer dan 500 werkzoekenden aan de slag.
Die dag werken ze samen met werknemers in bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen. Deze duobaan betekent voor zowel werkzoekenden als voor werkgevers en hun werknemers een echte opportuniteit.
De werkgevers en hun werknemers maken kennis met de inzet en vaardigheden van de werkzoekenden. De werkzoekenden krijgen de kans om hun talenten te tonen en kunnen hun beeld van een bepaalde job toetsen aan de realiteit.
DUOday vindt komende donderdag in heel Vlaanderen en Brussel plaats. Ook Wallonië en Duitstalig België nemen deel. Vanaf dit jaar nemen bovendien heel wat Europese landen deel: Frankrijk, Duitsland, Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Zweden, Finland, Portugal, Luxemburg…
Aantal Niet-Werkende Werkzoekenden stijgt
In heel Vlaanderen daalt het aantal werkzoekenden in vrijwel alle categorieën. Dit is evenwel niet het geval voor personen met een extra ondersteuningsnood omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden.
Aan de hand van de cijfers over de laatste 5 jaar, op basis van de jaargemiddelden, zien we zelfs een stijging van het aantal Niet-Werkende Werkzoekenden (NWWZ).
Voor het totaal is er een stijging tussen 2013 en 2017 met 3960 eenheden (33180-29220). Die stijging is voor het overgrote deel een stijging van het aantal 50-plussers (+ 3523). Er is ook een stijging bij de 25-50’ers, maar veel geringer (+ 594) en bij de <25-jarigen is er zelfs een lichte daling (-156).
De andere NWWZ zijn over dezelfde periode gedaald van 192 681 naar 179 496 (jaargemiddelden). Dit is -7%, daar waar de het aantal werkzoekenden met extra ondersteuningsnood stijgt met bijna 14%.
Het mag dan al zo zijn dat de stijging van het aantal werkzoekende met extra ondersteuningsnood zich vooral bij de ouderen voordoet - wat wellicht een aantal verschuivingen inhoudt uit andere statuten waar de betrokkene ook niet actief is – maar, ook het aantal 25-50-jarigen stijgt nog en de daling bij de jongeren kan dit geenszins niet compenseren. Er is dus weinig reden tot hoerageroep.
Markt schreeuwt om arbeidskrachten
De arbeidsmarkt in Vlaanderen wordt steeds krapper: het aantal vacatures stijgt, terwijl het aantal werkzoekenden afneemt. Er staan heel wat vacatures open in zeer diverse sectoren en regio’s.
Een vaak gebruikte indicator om de arbeidsreserve in kaart te brengen, is de werkloosheidsgraad. Heel wat potentiële arbeidskrachten en beschikbaar arbeidsvolume worden echter niet opgenomen in de werkloosheidscijfers. Het gaat bijvoorbeeld om werkenden die ruimer ingezet kunnen worden en om niet-beroepsactieven die mits bijkomende faciliteiten of gerichte ondersteuning toch inzetbaar kunnen worden. Indien we erin slagen om al deze potentiële arbeidskrachten aan de slag te krijgen, dan zou de Vlaamse werkzaamheidsgraad van 72% kunnen stijgen naar 78,5%.
(Bron: Steunpunt Werk: http://www.steunpuntwerk.be/node/3749)
DUOday als opstap naar werk
De ervaringen die opgedaan worden tijdens Duoday bij zowel werkgevers als werkzoekenden met extra ondersteuningsnood kunnen mee helpen om de werkzaamheidsgraad te verhogen.
Wannes Marivoet, Vlaams coördinator van DUOday en actief bij GTB, het gespecialiseerd Team Bemiddeling verduidelijkt: “Veel vacatures geraken niet ingevuld. Dankzij DUOday ontdekken deelnemende bedrijven wat mensen met een extra ondersteuningsnood kunnen betekenen voor hun organisatie of bedrijf. De werkzaamheidsgraad van mensen met een extra ondersteuningsnood ligt rond de 40%, tegenover dik 72% voor de rest van de actieve bevolking. Wij willen dan ook met DUOday een substantiële bijdrage leveren om dat aantal te verhogen en tevens inspelen op de groeiende vraag naar geschikt personeel bij veel ondernemingen. Het onbenutte potentieel aan de zijlijn van de arbeidsmarkt tot die arbeidsmarkt toeleiden, is onze grote ambitie.”