HALLE – November Wereldmaand verbindt
‘November’ is ook dit jaar ‘Wereldmaand’ in Halle. We geven het startschot op 2 november en dat onder het motto ‘November Wereldmaand verbindt’. Met meer dan 40 activiteiten wil ‘November Wereldmaand’ mensen op een positieve manier met elkaar verbinden rond thema’s zoals diversiteit en duurzaamheid.
Diversiteit en Duurzaamheid
Afkomst, levensbeschouwing, seksuele oriëntatie, socio-economische, leeftijd en taal zijn vanaf november niet langer een drempel. We respecteren en waarderen ieders eigenheid en laten ons samen onderdompelen in een bruisende activiteitkalender vol diversiteit.
Maar ook de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, wereldwijd beter bekend als de SDG’s, zitten verweven in het programma. En dat hoeft niet te verbazen, Halle is immers één van de pilootgemeenten in Vlaanderen die zich geëngageerd hebben om de SDG-doelstellingen rond armoede, milieuverontreiniging, veiligheid, gezondheid, onderwijs, vrede of mondiale samenwerking te integreren in het lokale beleid. ‘November Wereldmaand’ voegt tijdens elke activiteit alvast de SDG-daad bij het woord.
Spectakulo vernieuwt het Wereldcafé
Het centrale trefpunt van ‘November Wereldmaand’ is al 15 jaar de Oude Post die getransformeerd wordt tot een heus Wereldcafé en dat is ook dit jaar niet anders. Voor een gezellige aankleding en een werelds sfeertje zorgt dit jaar Spectakulo vzw.
Start met Refugees for Refugees
November Wereldmaand start op 2 november met een show in CC ‘t Vondel: ‘A journey along former silk road’ van Refugees for Refugees. Deze groep bestaat uit fantastische muzikanten die allen in een vorig leven ooit ‘vluchteling’ waren. Nagenieten kan tijdens een receptie in het Wereldcafé.
Daar kan je ook een maand lang gaan kijken naar de tentoonstelling ‘Verbinden’ met werk van Jan Vankeerberghen, Nesrine Al Ghazi en Kawtar Ouhammou. Deze leerkracht en twee van zijn studenten tonen aan de hand van foto’s en schilderijen de link tussen Hallenaren en Halle als studentenstad.
Nieuwe gezichten en vaste waarden
Het Wereldmaand-programma bestaat ook dit seizoen uit zo’n 40 activiteiten van evenveel verenigingen. Onder hen heel wat vaste waarden maar ook enkele nieuwkomers. Zo zet Buurthuis Ommekaar de deuren open voor een workshop ‘Cafépraat en migratie’ van ‘School Zonder Racisme’. Mondiaal Halle organiseert in samenwerking met de integratieraad ‘Fanon Mixtape’, een bijzondere theaterperformance over de ingebakken vooroordelen die we hebben over anderen.
De theatervoorstelling ‘Trek me de berg op’ is een sociaal-artistiek project van Erm ’n Erm uit Tienen, een vereniging waar armen het woord nemen. Het toont hoe de meest kwetsbare mensen van de samenleving naar politiek kijken.
Wie door het programma bladert, ontdekt ook enkele informatieve avonden. Het klimaat, Palestina, arbeidsrechten, Cuba en migratierecht zijn maar enkele van de onderwerpen die de revue passeren.
Tijdens deze Wereldmaand herdenken we ook het einde van de Eerste Wereldoorlog. Schrijfster Karla Stoefs schetst op ontroerende wijze hoe kinderen en jongeren de Groote Oorlog beleefden. Via de muziekavond ‘Brüder nicht schieβen’ brengt DUWOH liederen over miserie, bloedvergieten, protest en afkeer. Tijdens een historische café geeft Averechts een historisch overzicht van de 100 jaar na de Groote Oorlog. En tijdens het debat ‘Vrede in de vuurlinie’ wordt de verhouding tussen vrede en geweld in vraag gesteld.
Als vaste waarde werkt Zenboeddhisme Halle zich opnieuw origineel in de kijker met een ‘Stilte- en meditatiemarathon’ in de basiliek. De activiteit zal geen vermelding opleveren in het Guinness Book of Records, maar de prestatie is toch behoorlijk indrukwekkend. Zo zal er 2 dagen na elkaar 10 uren non-stop gemediteerd worden.
Op 17 november is er opnieuw Toernee Mondi’alle. De organisatoren herhalen de succesformule van vorig jaar met de familienamiddag Toernee Kadee, live muziek in de Halse kroegen, street performances en een party in CC ’t Vondel.
Het heerlijke eten is misschien wel de voornaamste reden waarom Hallenaren in november zeer graag de kou richting binnenstad trotseren. De verschillende verenigingen hebben ook dit jaar een stevige menukaart samengesteld. Zo kan je duimen en vingers aflikken in het restaurant ‘De Steunzool’ en tijdens de Marokkaans-Palestijnse eetavond, het 11.11.11-ontbijt, het Cambodjaans Waterfeest ‘Bon Om Touk’, het Wereldfestival ‘Baila Impreza’, enzovoort. Dit jaar is er geen vrijdagse lunch meer in het Wereldcafé. Maar niet getreurd: de hele maand maand november serveert het buurtrestaurant ‘t Vondel een wereldmenu.
In de hele stad
Dat het ‘November Wereldmaand’ is in Halle zal je ook zien in de binnenstad. Dankzij de helpende handen van scholen en verenigingen zullen duizenden weessokken zich transformeren tot rupsen die je her en der zal zien hangen. Ook de kleurrijke wereldbol, die werd ingekleurd door de leerlingen van de academie De Meiboom, zal opnieuw aan de voeten pronken van Servais op de Grote Markt.
In het stadhuis kan je gaan kijken naar de tentoonstelling ‘Allemaal gelijk, of niet’. Voor de tentoonstelling ‘Hoeveel nog?’ moet je naar een niet voor de hand liggende locatie, meer bepaald naar een container. Kunstenares Toos van Liere wil met deze tentoonstelling de slachtoffers herdenken die in het jaar 2000 omkwamen in een gesloten container tijdens hun transport van Rotterdam naar Dover. De reeks schilderijen ‘58 tekens aan de wand’ confronteert de bezoeker met de migratiecrisis die actueler is dan ooit.
Dus in november hoeft niemand zich te vervelen. Kom naar de activiteiten van ‘November Wereldmaand’ en verbind, link, knoop, relateer, engageer en lijm mee aan een diverser en mondiaal Halle!
Alle informatie vind je terug
-
in het ‘November Wereldmaand’-boekje,