REGIO - Burgemeesters vragen federale onderhandelaars speciale inzet voor Halle-Vilvoorde

C21

REGIO - Burgemeesters vragen federale onderhandelaars speciale inzet voor Halle-Vilvoorde

Toekomsforum
De burgemeesters van Halle-Vilvoorde vragen via het Toekomstforum specifieke aandacht van de federale onderhandelaars voor de regio.
 

 

Op 18 december 2019 zijn de burgemeesters van Halle Vilvoorde samen op de Algemene vergadering van Toekomstforum Halle Vilvoorde. Ze hebben eisen en verzuchtingen voor de streek  geformuleerd die ze  aan de federale regering willen vooorleggen .

Het Toekomstforum wil de kwaliteit van het leven voor de meer dan 600.000 inwoners van Halle-Vilvoorde op het vlak van werken, studeren, mobiliteit, cultuur, taal, e.a. verbeteren. Het  platform voor overleg en coördinatie dat  concrete acties voor de regio Halle-Vilvoorde wil waarmaken.

Op de Algemene vergadering zijn de verschillende beleidsthema’s en de bijhorende planning voor 2020 besproken. De burgemeesters kregen feedback over een eerder gevoerd gesprek met minister Ben Weyts, verantwoordelijk voor de Vlaamse Rand. De aandachtspunten voor de federale onderhandelaars vanuit centrumregio Halle-Vilvoorde werden bevestigd.

 Samen voor de centrumregio Halle-Vilvoorde

Ben Weyts, verantwoordelijk minister voor de Vlaamse rand, en de burgemeesters van Toekomstforum Halle Vilvoorde, zijn het er over eens dat een aanpak van de grootstedelijke problematiek van de centrumregio Halle-Vilvoorde noodzakelijk is om de ‘spill-over’ - effecten vanuit Brussel tegen te gaan. Ze spraken af om Vlaamse en lokale plannen en acties op elkaar af te stemmen. De lokale besturen worden onder meer betrokken bij het coördinatieplatform ‘Stand van de Rand’ zodat ook de lokale acties een plaats krijgen op dit overleg.

Op 11 december 2019 trok een delegatie van Toekomstforum naar minister Weyts om de specifieke beleidsmaatregelen voor de centrumregio Halle-Vilvoorde te bespreken. In dat kader is de installatie van het Vlaamse randfonds een belangrijke stap voorwaarts voor de regio. Het is een hefboom voor een versterkte lokale aanpak, zoals ook het behoud van de middelen voor Vilvoorde, Dilbeek en Halle. De middelen voor de bouw en de werking van een justitiehuis komen tegemoet aan één van de eisen van Toekomstforum.

Tijdens het overleg werd ook duidelijk dat een goede strategische afstemming de inzet van de middelen voor de regio optimaliseert. Samenspraak en uitwisseling tussen Vlaanderen en de lokale besturen is aangewezen, waarbij de lokale besturen de kans krijgen om, bottom- up, hun suggesties en voorstellen in te brengen. Er werd afgesproken om Toekomstforum Halle-Vilvoorde een plaats te geven in het coördinatieplatform ‘Stand van de rand’.

Tijdens het grote burgemeestersoverleg van 18 december zijn de eisen van het Toekomstforum aan de federale onderhandelaars bevestigd.:

Federale erkenning voor de specifieke situatie van Halle-Vilvoorde als centrumregio

Versterkt veiligheidsbeleid: een volwaardig parket, een eigen justitiehuis met goede samenwerking en communicatie met justitie, een regio-specifieke rechtspraak, hogere dotatie voor lokale politie en de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-West (zoals initieel werd beloofd), extra capaciteit voor het uitvoeren van een veiligheidsbeleid voor de luchthaven

– Een federale vliegwet: om de economische meerwaarde en tewerkstellingscreatie van Brussels Airport te verzoenen met het milieu en de leefbaarheid, de gezondheid en het woonrecht voor de omwonenden en een rechtvaardige verdeling te bekomen van de lusten én de lasten die verbonden zijn aan de luchthaven.

EN-EN aanpak mobiliteit: inzetten op hoogwaardig openbaar vervoer in GEN zone om zo tot een sterker openbaar vervoersnetwerk te komen naast een meer uitgebreide fiets- en kwalitatievere weginfrastructuur.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2019
Roger Swalens
ingezonden Toekomstforum Halle-Vilvoorde©
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief