GOOIK - Michel is gewoon Michel een boek over een burgemeester

GOOIK - Michel is gewoon Michel een boek over een burgemeester

A_editie_colpaert_gooik_boek_michel_1__kopie_
Michel met rond hem mensen die meewerkten aan het boek. - Foto Marc Colpaert
 
Jean-Pierre Schoukens heeft een boek geschreven 'Altijd' over het leven van Michel Doomst politieker en burgemeester van Gooik. Het boek werd zopas voorgesteld in De Cam in Gooik. AlwasMicheler eerst niet voor te vinden om een boek te laten maken.
Michel Doomst… Ooit Vlaams Parlementslid, maar bovenal gepassionneerd burgemeester uit Gooik, hartje Pajottenland, aan de rand van Brussel. Bij menigeen gaat er wellicht een belletje rinkelen…
Michel Doomst mag je gerust tot een van de laatste – old school – burgemeesters rekenen, die dag èn nacht klaar staat voor zijn inwoners. Altijd is hij bereikbaar, altijd is hij aanwezig, altijd luistert hij naar wat er leeft in zijn omgeving. Die luisterbereidheid koppelt hij als geen ander aan een onwaarschijnlijk politiek parcours.
Jarenlang zat Jean-Pierre zelf op de eerste rij om via Michel de laatste politieke issues te verzamelen voor de pagina’s van verschillende kranten. Tot hij twee jaar geleden bij toeval realiseerde dat Michel in Gooik al meer dan dertig jaar de burgemeestersjerp mag omgorden. Reden genoeg voor een journalistieke uitdaging. "Twee jaar lang liep ik in zijn spoor, om te ontdekken welk geheim recept er nodig is om het zo lang vol te houden. Want geef toe, de politieke tijden zijn zelden zo turbulent geweest. Er volgden ontelbare gesprekken met Michel, met zijn medewerkers, met lokale en nationale collega’s uit het Vlaams Parlement. Maar ook met zijn vrienden en familie. Verwacht je dus niet aan een irrelevante opsomming van beslissingen en realisaties van Michel Doomst. Het boek gaat dieper in op het leven als homo politicus in een landelijke omgeving, over hoe politiek zich verhoudt tot de ‘kmo’ van thuis, je privéleven gijzelt, je agenda bepaalt,… Michel geeft zich niet gemakkelijk bloot, maar in dit boek laat hij wonderwel in zijn ziel kijken", aldus Schoukens.
Uiteraard werd er over politiek ook menig boompje opgezet. De symbolische bhv-strijd. Het nut van  de provincie. De (provinciale) verhouding van het Pajottenland tot Leuven – als een Ghanees tot Siberië.  De opeenvolgende verkiezingen en de voortdurende strijd met dynastieën, bij de samenstelling van de regionale en federale kieslijsten. De impact van winst of verlies…
Het boek sluit af met dertien bedenkingen van Michel, voor de komende politieke generaties. Politiek werkt immers niet op automatische piloot. Elke dag is de vliegroute anders. Economie en maatschappij veranderen in een rotvaart. De dag is nog niet om en de ochtend is al geschiedenis. De attitude van  de mensen verandert al even snel. Iedereen wil onmiddellijk een oplossing voor zijn of haar probleem. Alsof politiek vast hangt aan computermodellen. De waan van de dag gijzelt iedereen. Michel heeft  het in zijn dertigjarige loopbaan als burgemeester elke minuut zien evolueren van begrip naar onbegrip,  dat laatste sterk gevoed door het gehuil en emotie op Facebook en tutti quanti, de verbale handgranaten  op sociale media. "Ik hoop dat het boek,waar ik eerst niet voor te vinden was, toch een beetje zal bijdragen dat mensen meer over politiek beginnen te praten en een leidraad mag zijn voor de toekomst. Voor mij zijn de volgende 30 jaar belangrijk voor ons dorp en voor de lokale politiek. Ik moet stilaan toch gaan inbinden en vooruit gaan kijken, wat zeker niet gemakkelijk zal zijn voor mij. Ik heb veel chance gehad", aldus Michel.
Het boek 44 pagina’s, A5, softcover wordt op 6 maart officieel voorgesteld in de zaal Familia in Gooik om 19.30 uur  en zal 24.95 euro kosten. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief