Historische Tuinen en Parken Zennevallei: niet in inventaris zijn Beersel, Halle, Drogenbos, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode

C21

Historische Tuinen en Parken Zennevallei: niet in inventaris zijn Beersel, Halle, Drogenbos, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode

Frankveld
Het Frankveld park op de grens van Beersel en Drogenbos © Gemeente Beersel
 

Erfgoed  Vlaanderen, Vlaams-Brabant, is volop aan te werk om de Inventaris van het Bouwkundig  bij te werken.  Op de website ( zie link aan het einde van deze bijdrage) luidt het als volgt: "Voor de vaststelling van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant stellen we voor de eerste maal een groot aantal historische tuinen en parken met bouwkundig erfgoed mee vast.

Het behoud van erfgoed realiseren we immers niet alleen door het te beschermen. Dit kan ook door een inventaris vast stellen. Hiermee erkennen we dat alle objecten in de inventaris op het moment van vaststelling erfgoedwaarde bezitten en voldoende goed bewaard zijn. Door dit erfgoed vast te stellen gelden een aantal rechten en plichten. In totaal liggen meer dan 133 relicten uit de inventaris Historische Tuinen en Parken voor tijdens het openbaar onderzoek dat op maandag 2 maart 2020 van start ging. 

Ook hier willen we namelijk het aanwezige bouwkundige erfgoed mee vaststellen. Concreet gaat het om een groot aantal villa’s, landhuizen en kastelen die sinds de inventarisatie tussen 1997 en 2011 van hun omliggende tuin of park nooit eerder vastgesteld werden."

In de Zennevallei is enkel Sint-Pieters-Leeuw geïnventariseerd. Bij vijf andere gemeenten is er nog wel werk aan de winkel:  
Met haar zeven boekdelen is de inventaris voor Vlaams-Brabant echter niet volledig: de gemeenten Beersel, Bertem, Drogenbos, Halle, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren wachten nog op een inventarisatie.

Ben je geïnteresseerd? Alle Informatie hier.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief