HERNE – Zuivelfabriek Olympia blijft geenszins bij de pakken zitten

HERNE – Zuivelfabriek Olympia blijft geenszins bij de pakken zitten

Collage_ep
HERNE – Zuivelfabriek Olympia blijft geenszins bij de pakken zitten - Foto ingezonden
 
Naamloos
HERNE – Zuivelfabriek Olympia blijft geenszins bij de pakken zitten - © Deschuyffeleer
 

De zuivelfabriek Olympia in Herfelingen produceert al jaren kwaliteitsvolle zuivelproducten voor industriële afnemers, professionele gebruikers en consumenten in binnen- en buitenland. Het bedrijf kan prat gaan op een stevige reputatie. De jaarlijkse aanvoer van weidemelk bedraagt thans 70 miljoen liter. Olympia is goed voor een tewerkstelling van om en bij de 180 werknemers in vast dienstverband en ook nog van een aantal krachten in tijdelijk of interim verband om de seizoenschommelingen en het meerwerk op te vangen. De zuivelfabriek is dan ook één van de belangrijkste werkgevers in het landelijk Pajottenland.

Maar ook de voeding- en de zuivelsector ontsnapt niet aan de weerbots van de coronacrisis. Wat dit jaar de wereld is overkomen gaat onmiskenbaar een weerslag hebben op de wereldmarktprijzen naar de producenten toe maar ook en vooral logistieke en financiële problemen eigen aan de verschillende schakels in de voedselketen teweegbrengen.
De Belgische melk- en zuivelproducten en zeker die van Olympia zijn niet alleen in trek in eigen land maar ook in het buitenland. Tot zelfs in verre landen als China worden ze gewaardeerd. Hoe reageert een topbedrijf zoals Olympia nu op de gevolgen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus? Kan de productie aangehouden worden tegenover de strikte veiligheidsmaatregelen? Keldert de export naar het buitenland? ... Maar Olympia zou Olympia niet zijn moest het bij de pakken blijven zitten. Het is dan ook managing director Luc Van Impe die welwillend was zijn licht te laten schijnen over al die zaken.
Veilig werken hoofdbekommernis  
“Onze grootste bekommernis ging uiteraard al vanaf 13 maart naar het veilig werken op de werkvloer met het beschikbaar zijn van mondmaskers, het herindelen van de werkplekken, het creëren van extra refters om veilig te kunnen pauzeren en het voorzien van handgels. En natuurlijk kijken we ook heel hard toe op de social distancing. Veel bedienden dan weer werken van thuis uit. Wie dit kan wordt verplicht dit dan ook te doen. Een aantal mensen zoals onze vertegenwoordigers werden wel op tijdelijke technische werkloosheid gezet. Anderen nog nemen vrijwillig vakantiedagen op.
 
We tellen wel ook enkele extra zieken maar meestal uit voorzorgsmaatregel. Omdat familieleden of huisgenoten thuis ziek zijn, worden medewerkers daarbij ook thuis gehouden door de medische diensten.
 
De melkophaling kan verder gegarandeerd worden. In dit departement tellen we alsnog geen zieken en ook bij de melkproducenten van Olympia zijn er alsnog geen Covid 19-patiënten gemeld.
 
Impact op productie en verkoop
 
De impact van het coronavirus laat zich wel degelijk voelen op onze productie en verkoop. De foodservice en de horeca 'liggen op hun gat' bij wijze van spreken. Dat voelen we niet alleen aan de afnames in België, maar vooral ook aan de stilgevallen export. In heel Europa zijn immers de restaurants gesloten en dat is nu net een deel van onze corebusiness.
 
Maar tegelijk ondervinden we ook positieve effecten. De retailklanten blijven massaal dessertjes bestellen. Die afdeling blijft goed vol zitten en gelukkig kunnen onze leveranciers van verpakkingen ook nog volgen.
Onze medewerkers zijn de food heroes van de zuivel. Zij werken dag en nacht om die dessertjes op een veilige en constante manier in de winkelrekken beschikbaar te kunnen houden.
 
Wij hadden recent het bezoek van prof. Marc Van Ranst, de viroloog , en de covoorzitter van het ERMG (Economic Risk Management Group)  Piet Vanthemsche gehad. Zij staan voor de aartsmoeilijke opdracht om een evenwicht te vinden tussen aan de ene kant het risico om bepaalde activiteiten herop te starten en aan de andere kant de complete economische chaos als dat niet gebeurt. Olympia hoopt dat er geleidelijk meer horeca en foodservice de deuren zullen mogen heropenen om te vermijden dat deze crisis zeker niet over heel de zomer heen loopt. We merken echter dat vele horecazaken inventief zijn en nu al zorgen voor lekkere afhaalmaaltijden en dergelijke meer.
 
Olympia levert ook heel veel ijsmixbasis en milkshake aan heel Europa. Die activiteit is dit jaar evenwel nog amper opgestart en dat zal dus ook wel een weerslag hebben op onze omzetcijfers.
 
De weerslag van de stilvallende boter- en roomverkoop zal sowieso ook een impact hebben op de grondstofprijzen. We zien nu al dat de boternoteringen drastisch dalen. En als je het vet van de melk niet verkocht krijgt, dan is 'het vet ook van de soep'. De restantverkoop kan dat nooit compenseren.
 
Biomelk in éénmalig glas
 
Olympia lanceerde recent wel een nieuwe verpakking: biomelk in éénmalig glas. Die verpakking is nu al te koop in verschillende grootwarenhuizen en mede dankzij de hype op melk en het hamstergedrag is die verkoop meteen een schot in de roos. En ook de gevitamineerde dranken, zoals onze lekkere Chocovit, vliegen de deur uit. We zullen nu nog trachten in te spelen op de bakwoede in de huisgezinnen. Zo stomen we nu kant en klare afbakproducten klaar zoals rijsttaart, flantaart en banketbakkersroom.
 
Duurzaamheid
 
Ooit bedroeg onze melkaanvoer meer dan de huidige 70 miljoen liter. Maar Olympia heeft resoluut de weg gekozen van duurzaamheid. Onze melkveehouders zorgen voor weidemelk waarbij de koeien minimaal 720 uren/ jaar grazen in de groene weide, wat wil zeggen minimaal 120 dagen aan 6 uren/ dag , maar bij velen is dat nog een pak meer. Onze melkophaling vindt plaats in een straal van max. 60 km van het bedrijf en dit met een modern wagenpark met lage emissie en met een hoge melkdensiteit, de verhouding van aantal liter tot opgehaalde kilometer. Zo beperken we ons ecologische voetafdruk tot een minimum.
Medewerkers trouw aan de Olympia-basiswaarden
Bij Olympia zitten we dus zeker niet stil. Alle respect en dankbaarheid aan onze vele medewerkers. Terwijl sommige mensen thuis konden genieten van de lentezon zijn zij heel gedreven en plichtsgetrouw massaal blijven doorwerken en hebben ze ervoor gezorgd dat de impact van Corona beheersbaar blijft bij Olympia. Onze basiswaarden van betrouwbaar, betrokken, bekwaam en bezield werd de voorbije weken alleszins alle eer betoond”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 13 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021

archief