REGIO - Colruyt wereldspeler hernieuwbare energie

REGIO - Colruyt wereldspeler hernieuwbare energie

Windpark__op_zee
 

Supermarktketen Colruyt Group en de familieholding Korys  bundelen een aantal windmolenactiviteiten en worden een grote speler op de markt van hernieuwbare energie.

De krant De Tijd wijdt een  uitgebreid artikel aan deze evolutie die van de Halse familie een reus in de sector gaan maken. Volgens De Tijd zou het de ambitie zijn om een Wereldspeler te worden.

De supermarktgroep en de familie Colruyt bundelen hun diverse windenergiebedrijven in de nieuwe energieholding Virya Energy. Samen nemen ze de ontwikkelaar van offshorewindparken Parkwind volledig over, met de ambitie om ook buiten Europa te groeien. Parkwind, de grootste Belgische ontwikkelaar van windparken op zee, komt volledig in handen van de Colruyts.

Al enkele maanden werken ze aan Aura, een operatie om hun versnipperde windactiviteiten onder één dak te brengen. Ze richtten daarvoor de holding Virya Energy op, waarin ze de voorbije maanden in alle luwte meer dan 700 miljoen euro kapitaal onderbrachten.

 Virya, dat verwijst naar de boeddhistische term voor energie, is de paraplu waaronder drie takken worden ondergebracht. Naast de offshoreontwikkelaar Parkwind bezit Virya ook het meerderheidsbelang van 52 procent in Eurowatt, een Franse ontwikkelaar die windparken op land uitbaat in Polen, Portugal en Spanje en het noorden van Frankrijk.

Tot slot wordt ook de windenergietak van Eoly, de energieleverancier van Colruyt Group, overgedragen aan Virya. Om die operatie voor te bereiden werd vanuit Eoly vorige week al 34 miljoen euro kapitaal getransfereerd.

 
Pioniers
 
Zowel de supermarktgroep als de familie Colruyt behoren in België tot de voorlopers in hernieuwbare energie. Ze experimenteerden met waterstof en biomassa, plaatsten windmolens bij hun distributiecentra en legden zonnepanelen op hun winkeldaken. Als pioniers sloegen ze in 2009 de handen in elkaar met PMV om het offshorewindproject Belwind te redden uit de handen van de overambitieuze Nederlandse ontwikkelaar Econcern, die tijdens de financiële crisis over de kop ging.


Het volledige verhaal kan je  hier nalezen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief