OETINGEN - Dokter Etienne Soetaert een icoon is niet meer

OETINGEN - Dokter Etienne Soetaert een icoon is niet meer

Etienne
Dokter Etienne. Ingezonden foto
Begin deze maand is op 87-jarige leeftijd gewezen dokter Etienne Soetaert uit Oetingen overleden. Ook al was hij al bijna 20 jaar geen huisarts meer, toch is deze 'meneer dokteur', bij vele mensen nog zeker niet vergeten. Hij was in de jaren '60 tot 2000 de dokter van heel wat mensen uit Gooik, maar ook uit Vollezele en Denderwindeke(zijn geboorteplaats). Het leek ons dan ook niet meer dan normaal, om toch nog even stil te staan bij deze toch wel opmerkelijke dokter.
Na zijn studies van dokter werd Etienne Soetaert in de late jaren '50 huisarts in Oetingen. In die beginjaren in een woning, kort bij het centrum van Oetingen - het vroegere postgebouw, in de Vollezelestraat. Enkele jaren later liet hij dan een woning bouwen in dezelfde straat op de berg naar Vollezele. In die tijd waren er nog niet zoveel dokters dus zijn wachtzaal zat altijd heel vlug vol. Etienne was gekend als de dokter, die misschien niet altijd fijnzinnig overkwam, maar wie geholpen wilde worden wist, dat hij bij dokter Soetaert aan het juiste adres was. Hij wist heel goed waar hij over sprak en als hij u onderzocht was zijn diagnose steeds klaar en helder. "Ik zal u een 'picuur' geven en binnen enkele uren zal het al veel beter gaan", vertelde hij en hij zat er verdomd weinig naast.  Omdat hij heel wat patiënten had in tal van gemeenten, was hij altijd gehaast en dat bracht soms de nodige problemen met zich mee. Op een dag moest hij in de late avond nog bij een ziek kind komen. Etienne was zo gehaast dat hij de draad, die diende als afsluiting aan de woning, niet zag en er pardoes overviel, gelukkig zonder erg, de dokter viel als het ware met de deur(draad) in huis. Verder herinner ik mij nog dat een man een ongelukje had met een duim die door een ongeval er bijna af was, dus naaide de dokter de vinger er gewoon weer aan. Nadien kwam hij elke dag terug bij deze persoon om te kijken of de genezing wel vlot verliep, met de aangenaaide duim. En het kwam goed de duim hagt er nog steeds aan!
Zijn wachtzaal zat ook altijd goed vol met mensen, maar de mensen maakten het er gezellig en keken er niet op, om een uurtje of twee te moeten wachten op hun dokter. Zat die wachtzaal vol mensen en kwam er iemand binnen die vertelde: "Soetaert is zeker met verlof, want hij heeft blijkbaar een vervanger", deze uitspraak was voldoende om de helft van de mensen in de wachtzaal te doen besluiten op een andere keer terug te komen, wanneer hun dokter weer van de partij was. Op de leeftijd van 69 jaar stopte Etienne als dokter en dat was toen voor vele mensen, vooral oudere mensen geen kleine maar een grote ramp. Hun dokter die ze al die jaren zo goed hadden gekend en hen altijd had geholpen stopte. Maar natuurlijk iedereen heeft recht op zijn pensioen, zelfs een dokter. 
 
De laatste maanden ging het niet zo goed meer met onze dokter, die zoveel klanten en ook vrienden had, in het Pajottenland. Op 2 september kwam Etienne te overlijden in het ASZ in Aalst. Een grote man, een grote dokter uit het Pajottenland was niet meer. Door de corona-maatregelen moest er dan ook nog eens afscheid genomen worden van dit icoon in beperkte kring. Ik en vele mensen met mij zullen deze merkwaardige man en dokter missen. Veel sterkte aan zijn vrouw Yvonne en aan de kinderen.   
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2020
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief