Leer ook Kunst buiten de grenzen van de gemeenten kennen

C21

Leer ook Kunst buiten de grenzen van de gemeenten kennen

Cd3afe7508754cb381b24270178c0a06
 

 In deze bijzondere tijden, waarin cultuur zichzelf voortdurend opnieuw moet uitvinden om te blijven bestaan, verandert KUNSTEN BO(!)S DES ARTS zijn formule en wordt het een seizoen KUNSTEN 

ROUTE(S) DES ARTS. 
Dit nieuwe concept nodigt bezoekers uit om de Vlaamse en Waalse cultuur te ontdekken via zes wandelingen die de diversiteit van het West-Brabantse landschap en de creativiteit van de kunstenaars in de kijker zetten. 
In totaal zal bijna 30 km aan wandelingen gedurende meer dan drie maanden gratis toegankelijk zijn. Beeldhouwkunst, poëzie, fotografie en muziek staan op het programma tijdens deze wandelingen in de natuur. 

Sinds 2016 organiseren de culturele centra van Halle, Beersel, Ittre, Tubize, Braine-le-Château, Rebecq en het  Cultureel Centrum van Waals-Brabant het project KUNSTEN BO(!) DES ARTS. Het is het resultaat van de wens om de krachten te bundelen en burgers uit te nodigen de taalgrens te overschrijden om elkaar te ontmoeten rond een feestelijke gebeurtenis. 

Het evenement vond eerst plaats in het Hallerbos en daarna in het park van Lembeek. Tijdens een namiddag konden de bezoekers kennismaken met een vijftigtal voorstellingen en workshops die werden gegeven door kunstenaars uit beide taalgemeenschappen. 

Aangepast aan de corona-maatregelen, wil KUNSTEN ROUTE(S) DES ARTS net zo verenigend zijn. Om uitwisselingen aan te moedigen, zullen de zes geselecteerde kunstenaars elk één werk per parcours tonen. Dit betekent dat er werken van Waalse kunstenaars in Vlaanderen te zien zullen zijn, en vice versa. De bezoekers zullen worden uitgenodigd om alle wandelingen te ontdekken, en tegelijkertijd het grondgebied en het erfgoed van de andere gemeenschap. 

Op het kruispunt, aan de rand van een bos, midden in een veld, kan de bezoeker zich onderdompelen in de jazz van Olivier Collette en zich overgeven aan de punkrock van Billions of Comrades, de monumentale beeldhouwwerken van Catherine Piret bewonderen en de grafische kunstwerken van François Huon ontcijferen, of zich verdiepen in de poëzie van Maxime Savoldi en stilstaan bij de foto's van Thierry Geenen. 

Langs de hele route kunnen de wandelaars op een unieke en ludieke manier de werken van deze kunstenaars ontdekken en meer te weten komen over hun universum via een reeks activiteiten die via infoborden bij de werken worden aangekondigd: luisteren, creëren, lezen, dansen... er zal voor alle leeftijden iets bijzitten. 
De routes zijn interactief. Dankzij de aanwezigheid van QR Codes op de panelen, krijgen bezoekers toegang tot: 

  • Stukjes muziek 
  • Voorgedragen gedichten 
  • Commentaar van de kunstenaars bij hun werken 
  • Vertalingen in beide talen 

Op 19 en 20 juni zullen de culturele centra hun routes inwijden. Er zal een groepsrondleiding langs de routes worden aangeboden, met uitleg door het cultuurcentrum, alsook staan er concerten, fanfares en theatervoorstellingen gepland

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2021
Marc Sluys
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2021
Marc Colpaert/Marc Sluys | 30 jun 2021

archief