Een nieuwe maatregel om sluikstorten te voorkomen rond glascontainers? Intradura test het voor je uit!

C21 Css

Een nieuwe maatregel om sluikstorten te voorkomen rond glascontainers? Intradura test het voor je uit!

Hal_oc1
 
Hal_oc3
 

In Stad Halle loopt er een proefproject samen met Intradura en Mooimakers om sluikstorten rond glascontainers te voorkomen. Hiervoor maken ze gebruiken van container-upgrading: de metalen ondergrondse container wordt ingekleed in een vrolijk thema.

Ondanks de vele inspanningen van Intradura en de Stad Halle, blijven mensen de slechte gewoonte hebben om hun afval zomaar rond de glascontainer te gooien. Dit hoort niet en is nog eens gevaarlijk ook. De glascontainer is gelegen in het stadscentrum met veel voorbijgangers en spelende kinderen. Zij kunnen zich verwonden aan het achtergelaten afval.

Daarom werkte Intradura samen met Mooimakers een project uit om sluikstorten rond glasbollen te voorkomen. In de Zuster Bernardastraat in Halle gaan we voor de nieuwe maatregel in zee met SULO Benelux. Zij hebben al ervaring met ‘nudging-elementen’: een strategie waarbij ze het gedrag van sluikstorters proberen te beïnvloeden.

Robin Boast, ontwerper: ‘Dat klopt. Via dit ontwerp kunnen we op een artistieke manier meegeven dat je zorgt moet dragen voor de natuur. Op deze manier proberen we burgers te ontmoedigen om afval illegaal bij de glascontainers te plaatsen’. Verder stimuleert een propere en vrolijke omgeving stimuleert namelijk goed gedrag.

Dat lijkt succes te hebben: we hebben gemerkt dat het sluikstorten rond de glascontainers de voorbije twee weken gedaald is. ‘We zullen de situatie blijven analyseren, zodat het project ook zijn vruchten kan afwerpen op langere termijn.’ zegt Frieda Van Roy, projectmedewerker Intradura.

Zowel de gemeente als Intradura treden al langer op tegen sluikstorten en zwerfvuil. ‘De voorbije maanden hebben we 49 daders van sluikstorten betrapt. We hopen dat we dit aantal kunnen terugbrengen naar 0’ licht Schepen van Afvalbeleid Johan Servé toe.

Het proefproject maakt deel uit van een groter project om sluikstorten bij glasbollen te voorkomen. Intradura werkte samen met Mooimakers een project uit. Op deze manier gaan we opzoek naar een oplossing in de hoop op een groot resultaat.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief