Cardiale revalidatie voortaan ook mogelijk in AZ Sint-Maria Halle

C21

Cardiale revalidatie voortaan ook mogelijk in AZ Sint-Maria Halle

Mug_halle_
 

Patiënten die lijden aan hartfalen of hartproblemen ontwikkelen na een infarct, hartoperatie of stent, kunnen voortaan in het AZ Sint-Maria terecht voor een cardiale revalidatie. Het Halse ziekenhuis behaalde hier onlangs een erkenning voor. Tijdens zo’n revalidatieproces wordt niet enkel de fysieke conditie opnieuw opgekrikt, maar ook het zelfvertrouwen. Want patiënten met een ernstig hartprobleem zijn vaak onzeker of bang om nog fysieke inspanningen te leveren. Met een medisch en multidisciplinair revalidatieprogramma, trainingen en infosessies, willen we daar wat aan doen. Een cardiale revalidatie vermindert bovendien sterk de kans op een nieuw hartprobleem. Met dit zorgaanbod zet het AZ Sint-Maria dus ook in op secundaire preventie.  

Bang voor het eigen hart
“Hartpatiënten worden soms bang voor het eigen hart. Ze zijn bang voor een nieuwe aanval en vermijden daarom lichamelijke inspanningen. Zo’n cardiale angst is begrijpelijk. Met een cardiale revalidatie willen we die angst wegnemen door de patiënten in een gecontroleerde omgeving opnieuw inspanningen te laten uitvoeren. Want voldoende bewegen is net belangrijk voor het herstel. Voorts maken we ook werk van een gezondere levenswijze, een gezonde voeding en een rookstop”, verduidelijkt cardioloog Sofie Brouwers van het AZ Sint-Maria in Halle.

Een multidisciplinair team staat voor je klaar
Omwille van het uitgebreide revalidatieprogramma, wordt de patiënt individueel begeleid door een multidisciplinair team. “Zo’n team bestaat uit kinesitherapeuten, diëtisten, sociaal assistenten, psychologen, ergotherapeuten en de revalidatie-arts. Op die manier bouwen we opnieuw het zelfvertrouwen op van de hartpatiënten en zetten we hun leven opnieuw op de gezonde rails”, aldus cardioloog Sofie Brouwers. 

“Dichtbij huis kunnen revalideren is belangrijk voor de motivatie”
Het AZ Sint-Maria kreeg eerder dit jaar een erkenning voor de opstart van het programma en deze week zijn de eerste patiënten ook effectief gestart met hun cardiale revalidatie. “Dit is een vrij intensieve activiteit. Want je voert het programma best 2 tot 3 keer per week uit en dit zo’n 3 maanden lang. Het is daarom belangrijk dat de hartpatiënt dichtbij huis geholpen wordt. Het is bewezen dat een verre verplaatsing de motivatie van de patiënt vermindert. Daardoor is het soms moeilijk om dit ook 3 maanden vol te houden. Maar nu hartpatiënten dit programma kunnen volgen in het vertrouwde AZ Sint-Maria in Halle, is dit toch een enorme meerwaarde voor alle regiogenoten met hartproblemen”, besluit cardioloog Sofie Brouwers die ook gespecialiseerd is in de cardiale revalidatie. 

Sinds deze week zijn er alvast 2 groepen gestart met telkens 7 patiënten. De trainingen vinden plaats op maandag, woensdag en vrijdag. Bovendien kunnen ook patiënten die elders in het land een hartingreep ondergingen, ervoor kiezen om hun cardiale revalidatie in het AZ Sint-Maria in Halle op te starten.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 15 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 04 feb 2024
Marc Sluys | 02 feb 2024

archief