Dag van de animatoren ook in Don Bosco HALLE

C21

Dag van de animatoren ook in Don Bosco HALLE

Dag_van_de_animator_datum
 

Op 28 juli bedanken we alle animatoren die zich inzetten om kinderen een fijne vakantie te bezorgen op een vakantiekamp of een speelpleinwerking in hun buurt. Tijdens deze editie belichten we graag de sterkte van het jeugdwerk. Kinderen en jongeren leren veel andere, waardevolle lessen die ze op school niet zullen krijgen. We willen hierbij inclusief zijn en inzetten op onze steeds meer diverse en complexe samenleving. Diversiteit is een realiteit die we omarmen. 

In de spotlight
“Sommige kinderen en jongeren vinden wegens specifieke noden geen of moeilijk aansluiting bij het bestaande jeugwerkaanbod. Omwille van langdurige ziekte, verblijf in een asielcentrum of bijzonder jeugdzorg, financieel moeilijke situatie, … ervaren kinderen en jongeren drempels”, vertelt Florence Slock van Dag van De Animator. “Het is iets wat nog meer onder de aandacht kwam door de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Al is het voor veel animatoren een vanzelfsprekendheid om iedereen mee te trekken in de schoonheid van het jeugdwerk.”

Dankzij verschillende projecten zorgen we ervoor dat ook deze kinderen en jongeren van een vakantiekamp of een dagje speelpleinwerk kunnen genieten.

Enkele voorbeelden:

-       Kazou vzw gaat letterlijk en figuurlijk met hun vakanties en activiteiten naar de jongeren toe. Dit doen ze steeds in samenwerking met diverse (lokale) partners zoals: opvangcentra van het Rode Kruis Vlaanderen, Samen Divers, Pleegzorg Vlaanderen, ziekenhuizen, Zeeprevenentorium, revalidatiecentra, Huizen van het Kind, Arktos, SAAMO, CGG, MFC, …

Afgelopen werkjaar organiseerden ze 29 Lokal vakanties voor maar liefst 1089 kinderen en jongeren. Hiervoor konden ze een beroep doen op 239 geëngageerde vrijwilligers.

-       Speelplein Don Bosco Halle heeft deze zomer tijdens de eerste twee weken van juli een zomerschool georganiseerd, met als doelgroep Oekraïense kinderen. Het was een samenwerking tussen de stad Halle en de lokale speelpleinwerking.

-       Vlaamse Dienst Speelpleinwerk zet al meer dan 10 jaar in op meertaligheid op het speelplein. Speelpleinen trekken een divers publiek aan, waaronder ook kinderen en/of animatoren die de taal (nog) niet machtig zijn. Zo zetten lokale werkingen in op deze doelgroep: speelplein ZAP in Oudenaarde werkt al jaren samen met OKAN-jongeren om hen in te schakelen als animator en op speelplein Hampidoe in Ham zijn er animatoren die deze zomer alles vertalen voor Oekraïense kindjes.  met het speelplein Hampidoe in Ham in op Oekraïense kindjes. 

Trots op onze animatoren
“39.000 verschillende jongeren kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn bij een vakantiekamporganisatie of een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon omdat ze het belangrijk vinden. Zonder hen geen zomeraanbod”, aldus Florence. Dag van de Animator is uitgegroeid tot een jaarlijkse herinnering. Een moment vanuit de samenleving om collectief ‘dank-je-wel’ te zeggen en appreciatie te tonen voor hun enthousiasme en inzet. 

17 landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 250 lokale werkingen in Vlaanderen en Brussel dragen de boodschap van Dag van de Animator mee uit: “Beste ouders, politici…  bedank deze jongeren voor hun inzet met een schouderklopje, een applaus, een warm bericht op sociale media, een mooie tekening aan de inschrijftafel…  Een oprechte ‘dankjewel’ kan zoveel betekenen voor een animator. Het is net dat stukje waardering waarvoor heel wat van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten”.

 

Niet vanzelfsprekend wat animatoren doen!

Animatoren spelen in de eerste plaats met de kinderen, maar ze regelen ook de administratieve molen, verzorgen en troosten. Het is een fulltime job, meer zelfs… op een gemiddelde vakantiedag is een animator 9,5 uur op het speelplein aan de slag. Soms zijn animatoren een week of meer van huis om kampen met overnachting te begeleiden. Nadat de kinderen naar huis zijn of slapen, wordt er samen opgeruimd en gepoetst, wordt er voorbereid voor de volgende dag, materiaal klaargezet, geknutseld aan een mooie inkleding en toneeltjes geoefend. Niet alleen tijdens de vakanties zijn deze jongeren geëngageerd. Velen van hen zijn ook actief in werkgroepen die tijdens de rest van het jaar de nodige voorbereidingen treffen en nadenken over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jul 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 30 mei 2023
Marc Sluys | 29 mei 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief