REGIO - Ook in het Pajottenland schenken we aandacht aan veerkracht!

C21

REGIO - Ook in het Pajottenland schenken we aandacht aan veerkracht!

A_gezond
 
Jaarlijks van 1 tot 10 oktober vindt de 10 daagse van de geestelijke gezondheid plaats. 

Het thema dit jaar is 'kracht'. Alle info en activiteiten rond deze campagne kan je terugvinden via www.samenveerkrachtig.be . In het Pajottenland maken we hier een maand van, waarbij we vooral willen sensibiliseren rond het taboe dat er nog altijd bestaat, aldus Bianca Vanreepinghen, intergemeentelijk preventiewerker. Iedereen kan deelnemen aan activiteiten waarbij veerkracht, zelfzorg en bewustwording centraal staan. Deze acties worden intergemeentelijk georganiseerd of worden lokaal georganiseerd en ondersteund door de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland. 

Het aanbod in onze gemeenten krijgt vorm door de medewerking van het intergemeentelijk gezondheidsplatform, waar elke ambtenaar gezonde gemeente zijn of haar steentje bijdraagt op lokaal niveau. 
 
 
Spreuken in het straatbeeld
 
 
De lokale handelaars worden aangeschreven met de vraag om spreuken op hun etalage te schrijven. De gemeente bezorgt hen gratis krijtstiften en een lijstje met spreuken waaruit ze kunnen kiezen. Het moet de mensen een goed gevoel geven wanneer ze onze spreuken zien verschijnen, daarom breiden we dit jaar uit naar de gemeentelijke gebouwen. Bv: bibliotheek, muziekacademie, gemeentehuis, sporthal, OCMW,....
 
Hopelijk tovert deze actie een glimlach op ieders gezicht. 
 
 
Nieuw dit jaar is dat we het personeel en de bezoekers van lokale winkels ook willen sensibiliseren rond dementie adhv affiches en grote kaarten waar enkele tips op vermeld staan hoe om te gaan met mensen met dementie tijdens een winkelbezoek. 
De materialen worden ontwikkeld door de Alzheimerliga Vlaanderen. 
Want ook dementie is geestelijke gezondheid!
 
 
Infosessie rond angsten van Leen Dendievel
 
 
Op 6/10/2022 ontvangt de gemeente Herne actrice Leen Dendievel die komt praten over haar ervaring met angsten, over haar boek "Asem" en nog zoveel meer in het thema geestelijke gezondheid. Veel mensen kampen met angststoornissen, maar durven er niet altijd mee naar buiten komen.Daar willen we dus iets aan doen, zegt Bianca Vanreepinghen. Inschrijven is de boodschap!
 
 
Toneelstuk rond dementie
 
 
De senioren - en gezondheidsraad van Gooik organiseert een toneelstuk rond dementie, een mooie actie die we graag intergemeentelijk ondersteunen.Er zijn nog heel wat mensen met vragen over dementie maar ook mensen die hun ervaringen eens willen delen met lotgenoten. Tijdens deze avond hopen we hieraan tegemoet te komen en verwennen we de deelnemers bovendien met een stukje taart. 
Schrijf je snel in!
 
 
Partnerdag huis van het kind Pajottenland rond negatieve gevoelens bij kinderen en jongeren
 
 
We voelden ook de nood bij onze opvoedingspartners en hulpverleners naar jeugd over hoe om te gaan met jongeren die het mentaal moeilijk hebben. Daarom sloeg huis van het kind Pajottenland samen met de intergemeentelijke preventiedienst de handen in elkaar om een werkgroep samen te stellen. In deze werkgroep zitten allemaal professionelen die werken rond het thema en zo kwam de partnerdag tot stand. Het concept bestaat uit een mini netwerkbeurs zodat partners mekaar leren kennen, een korte toelichting rond suïcidepreventie en casusbesprekingen. 
De partnerdag vindt plaats op dinsdag 27/9/2022 in Herne en telt ongeveer 30 deelnemers. 
 
 
Project Warme William om in het onderwijs te sensibiliseren rond veerkracht
 
 
In de komende weken zullen lespakketten verdeeld worden naar de lagere en secundaire scholen van het Pajottenland. De bedoeling is dat het project Warme William geïntegreerd wordt in het bestaande project rond MEGA in het lager onderwijs. Het MEGA project richt zich naar de 3de graad en kadert in het aanleren van sociale vaardigheden. Daar zit ook de thematiek rond stress, complimentjes geven in verwerkt. Warme William zien we dus al eens kleine uitbreiding op dit bestaande project.  
 
 
In het secundair onderwijs voelen we zeker ook de nood om de problematiek bespreekbaar te maken bij de jongeren tussen 12 en 18 jaar. Warme William wil hieraan tegemoet komen, want elk van ons heeft nood aan een knuffel of een vertrouwenspersoon om je hart eens te kunnen luchten!
Daarnaast zal er gesensibiliseerd worden rond Warme William tijdens andere acties zoals Radio çava, partnerdag huis van het kind Pajottenland, tijdens infostanden enz. 
We proberen Warme William overal aan te linken om het project bekendheid te geven.
Meer info kan je vinden via www.warmewilliam.be 
Radio çava ter gelegenheid van het weekend van de jeugd in het Pajottenland
 
We willen jongeren op een intergemeentelijke manier bereiken met dit concept en kozen hiervoor de stelplaats van De Lijn in Leerbeek uit. De bedoeling is dat er gedurende 2 uur plaatjes kunnen aangevraagd worden door de jongeren. Liefst plaatjes die hen een goed gevoel geven. 
De lokale DJ zorgt voor de muzikale omkadering. Tijdens dit radioprogramma zullen er ook hulpverleners komen spreken rond hun ervaringen met het thema en hebben we ook enkele jongeren uitgenodigd die iets willen komen vertellen rond eigen ervaringen of ervaringen uit hun omgeving. 
We willen de hulpverlening korter bij de jongeren brengen.Ook Warme William is van de partij en zal goodiebags uitdelen! In samenspraak met De Lijn kunnen we jongeren dus sensibiliseren tijdens hun traject op terugweg van school we willen dit dan ook doen tijdens het weekend van de jeugd. 
De jongeren krijgen een gratis versnapering aangeboden wanneer ze langskomen aan de stand van radio çava! 
Plaats van afspraak is vrijdag 21 oktober 2022 van 15u30-17u30 in Leerbeek. 
https://www.radiocava.be/kalender 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024

archief