REGIO - Breng jij onze huismussen mee in kaart?

C21

REGIO - Breng jij onze huismussen mee in kaart?

A_bos_te_weining
Illustratiebeeld foto marc Colpaert
 
Het huismussentelweekend gaat door op 25 en 26 maart 2023. Tel jij mee? Dit neemt slechts 10 minuutjes van jouw tijd in beslag. Hoewel de huismussen steevast de eerste plaats innemen bij het vogeltelweekend georganiseerd door Natuurpunt, gaat het niet zo goed met hen. De grootte van onze huismussengroepen gaat er namelijk op achteruit. Kleine kolonies hebben het moeilijk om zich voort te planten, jonge huismussen groot te brengen en zo nieuwe naburige kolonies te stichten om uiteindelijk te blijven voortbestaan. Belangrijke oorzaken voor deze malaise zijn de afname van nestplekken en voedsel in onze steden en gemeenten, door de isolatie van gebouwen en de afname van groen en water. De huismus staat zelfs als ‘kwetsbare soort’ op de Rode Lijst van broedvogels in Vlaanderen.
   
Vogelbescherming Vlaanderen zet zich al meer dan 20 jaar samen met de Universiteit Gent, ABLLO vzw en Vivara in om de achteruitgang nauwkeurig in kaart te brengen en erover te sensibiliseren. Ook met de bedoeling om eruit te leren en onze woonomgeving beter in te richten voor de huismus. Hetgeen alle wilde dieren en de mens bovendien ten goede kan komen, want de huismus is een ware bio-indicator voor leefbare steden en gemeenten.  
 

Vogelbescherming Vlaanderen roept op om tijdens het weekend van 25 en 26 maart 2023 opnieuw massaal te tellen. Ook jij kan helpen om de mussenpopulatie in beeld te brengen door 10 minuten buiten te gaan staan en het aantal tjilpende huismusmannetjes te tellen. Deze stellen namelijk het aantal broedparen voor. De telling kan men makkelijk doorgeven via een formulier op mussenwerkgroep.be. Op diezelfde website vind je ook de verschillen tussen een huismus, ringmus en heggenmus. Zo tel je de juiste mus. Meer op www.mussenwerkgroep.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief