Op naar een doorbraak in crisishulpverlening in HALLE-Vilvoorde
Vandaag dinsdag verzamelden meer dan vijftig professionals uit de hulpverlening en de lokale besturen Halle-Vilvoorde in GC De Zandloper in Wemmel. De organisaties Regionaal Zorgplatform, Toekomstforum Halle-Vilvoorde, CAW Halle-Vilvoorde en Welzijnskoepel West-Brabant willen zo de basis leggen voor de uitbouw van een regionaal crisisnetwerk en -hulpverlening.
“Uit recent onderzoek blijkt dat er in Halle-Vilvoorde op jaarbasis meer dan 700 personen ouder dan 18 jaar nood hebben aan crisishulp”, weet Ilse Haelterman van Welzijnskoepel West-Brabant. “Binnen het huidige landschap kan men hier nog te vaak geen snel antwoord op geven in de vorm van adequate opvang en/of hulpverlening. Er is nood aan een versterking van de huidige crisishulpverlening in de regio. Meer zelfs, we moeten evolueren naar een echt netwerk in crisishulpverlening. Dat kunnen we niet alleen: daarom rekenen we op het engagement van het netwerk en de inzet van de verschillende partners uit het werkveld.”
Om dat crisisnetwerk op te starten werden zoveel mogelijk partners en professionals bij elkaar gebracht in Wemmel. Een interessant programma met sprekers uit het werkveld en de overheid bood alvast de nodige elementen voor een boeiende uitwisseling van ideeën. Zo draait het crisisnetwerk voor min-18-jarigen ondertussen al op volle toeren in Halle-Vilvoorde. Dat hiermee een positieve sociale en maatschappelijke impact kan neergezet worden, wordt bewezen in Oost-Vlaanderen waar een dergelijk opvangnetwerk al enige tijd successen boekt. “De cijfers tonen een duidelijke nood aan een volwaardig regionaal crisisnetwerk. We kijken naar de beste aanpak, ook over de grenzen van onze regio heen. Dit vormt ongetwijfeld de juiste voedingsbodem voor verder overleg en de inspiratie voor de afstemming van de hulp- en dienstverlening”, bevestigt Shari Robijns, algemeen directeur van CAW Halle-Vilvoorde.
“De regio Halle-Vilvoorde kent een aparte en sterke problematiek die historisch gegroeid is. Vandaag was de start van een effectieve uitbouw van een gestructureerd crisisnetwerk. Samen gaan we dan ook graag over tot daden om binnen onze regio de vraag op deze nood te beantwoorden”, besluit Armand Hermans, voorzitter van de themawerkgroep Zorg & Welzijn Toekomstforum.