Boerenlandschap Pajottenland geen kandidaat landschapspark meer

C21

Boerenlandschap Pajottenland geen kandidaat landschapspark meer

Boerenlandschap_pajottenland_geen_kandidaat_meer
Boerenlandschap Pajottenland geen kandidaat landschapspark meer - © Deschuyffeleer
 

Boerenlandschap Pajottenland was kandidaat om in 2024 één van de drie Vlaamse Landschapsparken te worden. De partners werkten sinds de zomer van 2022 aan een ambitieus masterplan, waarmee eind mei gekandideerd moest worden voor de finale selectie. De voorbije weken gaven verschillende Pajotse gemeenten echter aan de kandidatuur niet langer te willen ondersteunen. De provincie Vlaams-Brabant beslist daarom de kandidatuur niet in te dienen, bij gebrek aan lokaal draagvlak. Dat is de officiële mededeling die bevoegd gedeputeerde Ann Schevenels thans de wereld instuurt.  

In 2021 lanceerde de Vlaamse Regering een oproep waarbij regio’s hun kandidatuur konden indienen voor een erkenning als Landschapspark. Een van de regio’s die nog steeds in de running waren voor erkenning, was het Pajottenland. Daar werd vanuit een uitgebreide gebiedscoalitie sinds begin vorig jaar gewerkt aan een ambitieus masterplan waarmee ze in mei 2023 wilden kandideren voor de finale selectie.

De gebiedscoalitie in het Pajottenland bestond uit de provincie Vlaams-Brabant, zeven Pajotse gemeenten en verschillende organisaties actief in de streek, waaronder het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de Cultuurregio Zender, Pajottenland +, Boerenbond en Toerisme Vlaams-Brabant.

De voorbije weken beslisten de gemeentebesturen in Galmaarden, Gooik, Herne en Lennik echter om hun steun voor indiening van de kandidatuur in te trekken en de te ondertekenen samenwerkingsovereenkomst niet goed te keuren. Aanhoudende onduidelijkheid met betrekking tot het decreet Vlaamse Parken en weerstand tegen een landschapspark bij de landbouwers in de vier gemeenten, bleken daarbij de doorslag te geven.

Omdat de deelname van de lokale besturen cruciaal is voor de kandidatuur, betekent dit ook dat de provincie Vlaams-Brabant, dat de gebiedscoalitie voorzit, uiteindelijk geen kandidatuur meer zal indienen voor de finale selectie.

"Wij betreuren dat het verhaal van Boerenlandschap Pajottenland hier strandt, nog voor indiening van de finale kandidatuur. Maar zonder lokaal draagvlak en zonder steun van de Pajotse landbouwers, toch de beheerders bij uitstek van het mooie Pajotse landschap, zou indienen een verkeerd signaal zijn”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. ”Voor een geïntegreerde gebiedswerking is het belangrijk om alle sectoren betrokken te krijgen in het verhaal. En dat blijkt voor een landschapspark in het Pajottenland momenteel niet haalbaar. In de plaats focussen we ons beter op initiatieven waar er wel een bereidheid en enthousiasme is om vanuit een integrale visie werk te maken van de ruimtelijk-maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Zoals bijvoorbeeld op het strategisch project van Opgewekt Pajottenland”.

“We onthouden vooral dat, ondanks de niet indiening van de kandidatuur, het proces toch waardevol is geweest. Via dialoog zijn we tot een inhoudelijk samenhangend geheel van strategieën en acties gekomen, die bouwstenen kunnen zijn voor de duurzame ontwikkeling van de regio”, zegt Frank Nevens, voorzitter van Pajottenland+.  “Het masterplan blijft dan ook een instrument dat als leidraad kan dienen om alle streekactoren te verbinden en om verder actief werk te maken van concrete realisaties op het terrein. Aan die actoren nu om zich verder constructief achter deze ambitie te scharen.”   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2023
Deschuyffeleer Godelieve
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2024
Marc Sluys | 01 mrt 2024

archief