HALSE MARIAPROCESSIE IS GERED!

C21

HALSE MARIAPROCESSIE IS GERED!

Scherm__afbeelding_2023-05-29_om_21
 
Scherm__afbeelding_2023-05-29_om_21
 

Het is intussen vijf jaar geleden dat honderden figuranten de boeiende geschiedenis van Halle en zijn fascinerende zwarte Madonna in een levendige stoet door de straten lieten trekken. Met wagens, paarden, dansgroepen en sjieke kostuums. Koningin Mathilde was toen erg onder de indruk van het spektakel. Goed nieuws!  Er staat een vernieuwd team klaar om de verrijzenis van de Halse Mariaprocessie op Pinksterzondag 2024 voor te bereiden. 
In het team zitten enkele enthousiaste nieuwkomers met een hart voor Halle en zijn tradities, maar evengoed ervaren klasbakken uit het verleden die zich graag blijven smijten voor deze unieke ommegang die al sinds de 14de eeuw uitgaat. 
De stoet op zondag 19 mei 2024 wordt alvast een speciale editie. Het team van de Mariaprocessie werkt aan een historische evocatie, waarbij het publiek 150 jaar terug in de tijd wordt gekatapulteerd. We gaan terug naar het jaar 1874 toen het beeld van de zwarte Lieve-Vrouw van Halle gekroond werd. Een beeld waaraan verschillende mirakels worden toegeschreven. Toen Halle in 1489 belegerd werd door Filips van Kleef zou ze zelfs de kanonballen hebben opgevangen in haar mantel, waardoor de stad werd gered! 

Het Mariabeeld in de basiliek van Halle kreeg in 1874 in opdracht van paus Pius IX een kostbare kroon op het hoofd. Deze plechtige kroning net als de historische stoet die 150 jaar geleden uitging, laten we in 2024 opnieuw plaats vinden in Halle. 

Zet dus zeker zondag 19 mei 2024 nu al in je agenda. Maak er voor een keertje geen verlengd weekend aan zee van en de examens zijn nog niet bezig.  Dus kom dit meemaken in Halle! Ni te rateire ve nen echte Vontjesboor!  

Zin om mee te werken? Als figurant of in de kostuumafdeling? Of op wat voor manier dan ook? Stuur een mailtje naar guy.de.keersmaecker@skynet.be    

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 23 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 mei 2024

archief