LENNIK/REGIO - Criminelen krijgen verder vrij spel bij taalkeuze rechtbank

C21

LENNIK/REGIO - Criminelen krijgen verder vrij spel bij taalkeuze rechtbank

Kristienvanvaerenbergh
 

Een N-VA-wetsvoorstel van Lenniks Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh dat niet langer de verdachte maar de locatie van het misdrijf de taal van de rechtsgang bepaalt, moest een einde stellen aan Franstalige rechtszaken voor misdrijven in Halle-Vilvoorde. Zo ver zal het echter niet komen.
“In de Kamer blokkeerden de Franstalige partijen het voorstel onmiddellijk. Vreemd genoeg kon het voorstel ook niet rekenen op steun van cd&v en Open Vld. Hun burgemeesters die het voorstel wel genegen zijn, worden in de steek gelaten door hun parlementairen in de Wetstraat,” stelt Van Vaerenbergh.  
Criminelen kiezen de taal waarin hun rechtszaak plaatsvindt.
Zeker in onze regio leidt dit ertoe dat veel zaken van misdrijven die plaatsvonden in Halle-Vilvoorde voor een Franstalige Brusselse onderzoeksrechter of rechtbank terechtkomen. “Criminelen hopen zo op een lichtere straf of op vertraging met verjaring tot gevolg. Daarnaast is het ook een tweede slag in het gezicht voor de vaak Nederlandstalige slachtoffers die vertaling moeten voorzien als ze de zaak willen volgen,” zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.  
Van Vaerenbergh diende daarom in het federaal parlement een wetsvoorstel in om de taalwet te wijzigen. Als eerste stap stelde ze voor hoorzittingen te organiseren met mensen die het probleem kennen vanop het terrein zoals de politiediensten of het parket Halle-Vilvoorde dat de Franstalige dossiers moet vertalen en behandelen.  
cd&v en open Vld-parlementsleden negeren eis burgemeesters
“Dit was tegen de zin van de Franstalige partijen die onmiddellijk op de rem stonden en de hoorzittingen weigerden. Ze zien dit voorstel liever niet behandeld,” stelt Van Vaerenbergh vast. Ook cd&v en open Vld wouden van geen hoorzittingen weten. “Opvallend,” vindt Van Vaerenbergh, “hun burgemeesters in de gemeenten van Halle-Vilvoorde zijn vragende partij om een einde te maken aan het taalshoppen door criminelen. Hun parlementsleden in de Wetstraat doen het tegenovergestelde en laten criminelen verder de vrije keuze. Zo blijft de bestrijding van criminaliteit in Halle-Vilvoorde verder de speelbal van Franstalige onderzoeksrechters en rechtbanken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 23 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 mei 2024

archief