Randgemeenten krijgen steun bij Wonen In Eigen Streek beleid LEEUW heeft al eerste WIES project in de Rand op het oog

C21

Randgemeenten krijgen steun bij Wonen In Eigen Streek beleid LEEUW heeft al eerste WIES project in de Rand op het oog

Img_9165
 
Minister Ben Weyts biedt de Vlaamse Randgemeenten financiële en inhoudelijke ondersteuning om aan de slag te gaan met de mogelijkheden van het nieuwe decreet ‘Wonen In Eigen Streek’ (WIES). Dankzij dit nieuwe decreet kunnen lokale besturen kavels of woningen voorbehouden voor mensen die een band hebben met de gemeente, maar dit vergt dan wel een investering. Weyts legt nu een euro uit het Vlaamse Randfonds naast elke euro die een Randgemeente wil investeren om ‘Wonen In Eigen Streek’ mogelijk te maken. Daarbovenop gaat er ook geld naar Vlabinvest, dat de lokale besturen zal begeleiden. Samen gaat het om € 5 miljoen. Weyts maakte de ondersteuning bekend op de ACV-site in Ruisbroek, waar de gemeente Sint-Pieters-Leeuw het eerste WIES-project in de Rand onderzoekt. “Er trekken te veel jonge mensen en gezinnen weg uit onze Vlaamse Rand, want de woonprijzen swingen de pan uit”, zegt Weyts. “Veel gemeenten willen hier iets aan doen en vanaf nu kunnen ze dat ook. We gaan hen daarbij helpen. Randgemeenten zoals Sint-Pieters-Leeuw worden zo pionier voor heel Vlaanderen”.
 
Heel wat mensen moeten vandaag noodgedwongen verhuizen naar een andere streek omdat ze in hun eigen regio geen woning meer kunnen betalen. Die problematiek speelt zeker in de Vlaamse Rand erg sterk: er is een grote instroom vanuit Brussel, waardoor heel wat jonge mensen er geen toekomst meer kunnen uitbouwen. Daarom kwam er onder impuls van minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Wonen Matthias Diependaele een nieuw decreet ‘Wonen In Eigen Streek’, dat lokale besturen de mogelijkheid geeft om kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. Het lokaal bestuur staat dan in voor het geheel of een deel van het grondaandeel, waardoor de koper een beperkter deel van de prijs moet dragen. Het gaat om een heel nieuwe mogelijkheid: steden en gemeenten hebben hier dus nog geen beleid rond en ook financieel bestaat er bij sommige lokale besturen nog koudwatervrees.
 
Minister Weyts biedt de gemeenten van de Vlaamse Rand nu financiële en inhoudelijke ondersteuning om echt aan de slag te gaan met ‘Wonen In Eigen Streek’ (WIES). Concreet voorziet Weyts € 5 miljoen uit het Vlaamse Randfonds. Het leeuwendeel (€ 4,5 miljoen) is bestemd voor co-financiering van grondaankopen. Weyts legt een euro naast elke euro die een lokaal bestuur uit de Vlaamse Rand investeert. Daarnaast is er ook € 500.000 voor Vlabinvest, dat in zal staan voor de begeleiding van de gemeenten die aan de slag willen gaan met WIES. Vlabinvest zal ook een coördinerende rol opnemen en bemiddelen tussen gemeenten en ontwikkelaars. Een lokaal bestuur kan zo in totaal tot € 1 miljoen per WIES-project steun krijgen van Vlaanderen. Weyts maakte de ondersteuning bekend op de voormalige ACV-site in Ruisbroek. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw bekijkt of dit het eerste WIES-project in de Vlaamse Rand kan worden, want het lokaal bestuur omarmt de mogelijkheden die het nieuwe decreet biedt.
 
Burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Jan Desmeth en schepen van Omgeving Bart Keymolen zien perspectief: “Met de herontwikkeling van deze reeds verharde site van Algemene Centrale Verwarming (ACV) in het centrum van deelgemeente Ruisbroek willen we deze dorpskanker aanpakken en de leefbaarheid verbeteren, door er een mooi woonproject van te maken met twee nieuwe pleinen, een kinderdagverblijf en enkele commerciële functies. Wij bekijken momenteel hoe we WIES kunnen toepassen op dit woonproject omdat we geloven dat we jonge mensen uit onze gemeente extra kansen moeten geven om in de eigen gemeente te blijven wonen. Dit financiële duwtje in de rug kan inderdaad het verschil maken”.
 
“We maken het voor de Vlaamse Randgemeenten veel makkelijker om “ja” te zeggen tegen WIES – en moeilijker om “nee” te zeggen”, zegt Ben Weyts. “Dit moeten we doen voor de leerkrachten, het verplegend personeel, de agenten en al die andere mensen die in hun eigen gemeente geen woning meer kunnen kopen. WIES geeft een duwtje in de rug, zodat zij hun woondroom wel in eigen streek kunnen realiseren”.
 
Ook voorzitter van Vlabinvest Gunther Coppens reageert tevreden: “Sinds 2014 neemt Vlabinvest het tot kerntaak om de betaalbaarheid van wonen in de Vlaamse Rand te ondersteunen. Jaarlijks trekt Vlabinvest samen met Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant meer dan 4 miljoen euro uit om te investeren zodat mensen in hun eigen streek kunnen blijven wonen. Dankzij de samenwerking met Vlaanderen en de lokale besturen en dankzij het nieuwe WIES-decreet kan Vlabinvest  deze  kerntaak nu verder versterken”.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief