BEERSEL / DROGENBOS / HALLE / SINT-PIETERS-LEEUW - Aanleg en herstel van 30 poelen zorgt voor meer natuur en mooier landschap

C21

BEERSEL / DROGENBOS / HALLE / SINT-PIETERS-LEEUW - Aanleg en herstel van 30 poelen zorgt voor meer natuur en mooier landschap

Editiepajot_leeuw_poelen_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei zoekt nog locaties voor poelen in Sint-Pieters-Leeuw. Tot het voorjaar van volgend jaar staat de bouw van nog 30 nieuwe poelen op het programma. Het zijn 10 nieuwe en 20 die hersteld moeten worden. Hiervoor dienen 4.000 ton grond verplaatst te worden.

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei zet verder in op een poelennetwerk in de regio met focus op de Zenne-gemeenten Beersel, Drogenbos, Halle en Sint-Pieters-Leeuw. Er kwam veel respons op de oproep van enkele maanden geleden en dit najaar en voorjaar 2014 worden maar liefst 30 poelen nieuw gegraven of geïnventariseerd en hersteld. Half oktober wordt er mede gestart en per dag kan men 2 tot 3 poelen doen. Men begint er dan mee omdat dan het grondwater het laagste staat.
Er is nog ruimte voor bijkomende poelen, vooral in Sint-Pieters-Leeuw zijn ze nog op zoek naar locaties. Geïnteresseerde eigenaars kunnen rekenen op gratis inventarisatie, plannen en begeleiding en 70% subsidie voor de uitvoering van de werken. Heb je ruimte voor aanleg van een nieuwe poel in een landschappelijke omgeving? Is jouw poel verland geraakt of heb je moeilijkheden met woekerplanten, vervuiling, waterkwaliteit… Contacteer Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallie: Koen De Rijck, koen@pajot-zenne.be , 02 452 60 45.
In en rond gezonde poelen en plassen concentreert zich een enorme verscheidenheid aan dieren en planten. Vaak zijn het heuse oases van natuur te midden van een landschap dat onder druk staat. Net als grachten en drassig weiland houden poelen het regenwater op, waardoor water langzamer in de bodem sijpelt. Op die manier helpen poelen de verdroging van de bodem tegen te gaan.
Meer info en poelenbrochure: www.pajot-zenne.be/poelen 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 aug 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 28 okt 2022

archief