REGIO - Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei maakt documentaire over migratie- en verhuisverhalen in de streek.

REGIO - Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei maakt documentaire over migratie- en verhuisverhalen in de streek.

Erfgoedcel_pajottenland_zennevallei_p200
EP

Op zondag 27 april is het Erfgoeddag. 10 gemeenten uit de regio Pajottenland Zennevallei zullen activiteiten organiseren rond migratie- en verhuisverhalen onder de titel ‘Grenzeloze verhalen (www.grenzelozeverhalen.be ). Naar aanleiding van deze activiteiten maakt Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei momenteel een documentaire waarin een getuige uit elke gemeente vertelt hoe hij of zij terechtgekomen is in de regio.

Nieuwkomers worden vaak over dezelfde kam geschoren nochtans hebben ze vaak heel verschillende verhalen en diverse redenen om te verhuizen. Sommige mensen komen van niet zo ver: Frankrijk, Duitsland of zelf vanuit Wallonië of een naburige Vlaamse gemeente. Anderen hebben juist een lange weg afgelegd en hebben heel wat van de wereld gezien om uiteindelijk in het Pajottenland of de Zennevallei verzeild te geraken. We staan te weinig stil bij de boeiende verhalen maar ook de culturele tradities die deze mensen meebrengen.
De documentaire zal een uniek inzicht bieden in het leven, de herinneringen en het erfgoed van deze regiobewoners. Agata en Marcin kwamen 13 jaar geleden vanuit Polen naar Linkebeek op zoek naar betere werkomstandigheden en hebben ondertussen een eigen bedrijf uitgebouwd. Fabienne en Bob trokken beiden de liefde achterna, zij vanuit Frankrijk, hij vanuit Nederland. Nouroz vertrok als tiener uit Afghanistan, reisde de halve wereld rond en vond uiteindelijk een thuis, werk en vrienden die hem helpen met inburgeren in Ruisbroek. En Wolfgang, die vertrok uit Duitsland om Frans te leren, om uiteindelijk in het Nederlandstalige Lennik terecht te komen en Vlaamse volksmuziek te spelen. Hun verhalen en die van andere migranten is de Erfgoedcel in samenwerking met het productiehuis Linking Generations momenteel aan het filmen.
De film zal in de week van 21 april dagelijks in fragmenten uitgezonden worden op RingTV. Men kan de film ook integraal bekijken op elke Erfgoeddaglocatie op zondag 27 april; in Alsemberg, Lot, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Halle, Liedekerke, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. Wil je alvast ontdekken wat het erfgoeddagprogramma inhoudt? Surf dan naar www.grenzelozeverhalen.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 apr 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 09 apr 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief